У ШПАНИЈИ СЕ УВОДИ "СОЛИДАРНИ ПОРЕЗ": Милиони радника могло би имати користи од овог смањења пореза

Новости онлајн

29. 09. 2022. у 19:05

ШПАНСКА влада је договорила пакет фискалних мера који подразумева смањење пореза на доходак грађана са ниским и средњим примањима, оним која су испод 21.000 евра бруто годишње.

У ШПАНИЈИ СЕ УВОДИ СОЛИДАРНИ ПОРЕЗ: Милиони радника могло би имати користи од овог смањења пореза

Foto: Profimedia

Та цифра није изабрана случајно, јер је средња плата око 21.000 евра годишње, пише Ел Паис.

Поред тога, извршна власт је најавила да ће повећати стопе пореза на доходак физичких лица које се наплаћују на приходе од штедње и договорила "солидарни порез" који ће бити на снази 2023. и 2024. за имовину већу од три милиона евра.

Министарка финансија Марија Хесус Монтеро предвиђа да ће се тако прикупити максимално 1.500 милиона евра од 23.000 великих пореских обвезника.

Између четири и пет милиона радника могло би имати користи од овог смањења пореза, а Министарство наводи неколико примера како би та мера утицала.

Ожењени радник са двоје деце заједничком пријавом пореза на доходак и платом од 19.000 евра престао би да плаћа 331 евро. Пензионер са примањем од 16.500 евра уштедео би 689 евра, а радник без партнера и са двоје деце, који зарађује 18.500 евра, имао би бенефицију од 516 евра.

Нови порез на богате назван "солидарни порез", биће на снази привремено током 2023. и 2024. године, а плаћаће га они који поседују имовину вредности изнад три милиона евра.

Од ове цифре до имовине од пет милиона евра стопа ће бити 1,7 одсто. Између пет и десет милиона 2,1 одсто, а за имовину већу од 10 милиона евра 3,5 одсто.

У Министарству финансија процењују да ће то утицати на 23.000 пореских обвезника.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЛИМИЧНА МОБИЛИЗАЦИЈА У ТОКУ: Нови регрути окупљају се у Севастопољу, Кемерову и Јакутску

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (1)

КАКО ЈЕ МАКСИМ ГОРКИ ПИСАО О СРБИМА: Они су Руси колико и ми, ово је наша земља, овде су људи ЉУДИ, народ који се бори за слободу