НЕСЛОГА У ЕУ ЗБОГ РУСИЈЕ: Чак 15 држава чланица послало писмо Европској комисији, Немачка против изнетих захтева

Танјуг

29. 09. 2022. у 13:05

ПЕТНАЕСТ земаља чланица Европске уније послало је данас писмо Европској комисији у којем траже да изнесе предлоге за ограничавање цене гаса како би европски потрошачи били заштићени од високих цена тог енергента.

НЕСЛОГА У ЕУ ЗБОГ РУСИЈЕ: Чак 15 држава чланица послало писмо Европској комисији, Немачка против изнетих захтева

Фото: Профимедиа

Овај предлог биће главна тема сутрашњег ванредног састанка министара енергетике ЕУ.

Немачка, која није потписник овог писма, сматра да ће ограничење цене гаса имати лош дестабилизујући утицај на тржиште.

Писмо су потписале Белгија, Бугарска, Хрватска, Француска, Грчка, Италија, Летонија, Литванија, Малта, Пољска, Португалија, Румунија, Словачка, Словенија и Шпанија.

Као одговор, Европска комисија је послала земљама чланицама „нон-пејпер” документ о хитним интервенцијама на тржишту гаса.

Комисија не предлаже ограничење цена горива које тражи 15 земаља и чак обесхрабрује такав корак.

У документу стоји да „интервенција на нивоу цена гаса може да се постигне интегрисаном и координисаном интервенцијом која укључује смањење потрошње и солидарност у снабдевању” између држава чланица.

Комисија сматра да би успостављање горње границе цене гаса било захтевно због динамике унутрашњег и глобалног тржишта и подразумевало би ризик за сигурност снабдевања.

Европска извршна власт предлаже три мере.

Прва мера је да Унија закључи договор са поузданим добављачима у разумном року и да се с њима постигне договор за смањење цена као и сигурност доставе гаса.

Друга мера се односи на постизање уговора с добављачима течног гаса (ЛПГ) који земље чланице већ узимају од почетка године да би се ослободиле руске енергетске зависности.

И овде Комисија предлаже дугорочни уговор с поузданим добављачима у корист обе стране, а за Унију би та корист била нижа цена гаса.

Трећа мера такође се односи на горњу цену руског гаса, а њен циљ је да лиши Русију прихода.

У овом тренутку руски гас представља девет одсто европске потрошње гаса, па неке земље чланице мисле да ова мера није ефикасна с обзиром на њен лимитиран утицај.

Земље чланице источне и централне Европе, оне које много зависе од руског гаса, сматрају да ова мера може да наведе Русију да сасвим затвори доток тог енергента према Унији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (11)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!