ЗА ЧЕК ДАЈУ 4.500 ДИНАРА: Интернет пун фирми које нуде уновчавање чекова уз велике надокнаде

Б. Царановић

29. 09. 2022. у 08:45

ПОНЕСИ чек и узми кеш. Ово је порука којом на десетине фирми у Србији преко интернет страница маме клијенте нудећи услугу уновчавања чекова, уз зеленашке провизије.

ЗА ЧЕК ДАЈУ 4.500 ДИНАРА: Интернет пун фирми које нуде уновчавање чекова уз велике надокнаде

Фото Д. Миловановић

Овај посао, који очигледно несметано обавља велики број залагаоница, како из Народне банке Србије кажу, представља кривично дело.

У просеку, годишње се реализује око шест милиона чекова, 14 банака је Централној банци доставило податке за прво полугодиште ове године. Реализовано је 2.951.260 чекова, вредности од 13.878 милиона динара, што је за два одсто мање него у истом периоду прошле године. Просечна вредност по реализованом чеку била je око 4.700 динара.

Иако је за четвртину мање реализованих него пре пет година, а банке нуде широку лепезу картица и услуга које би их замениле, чекови и даље опстају. Чуди, међутим, зашто се грађани уместо да искористе неку од банкарских опција за долазак до новца одлучују за скупо и неповољно уновчавање чекова. Уз провизију од 500 динара месечно по чеку.

- Нудимо опцију да донесете чек, а ми вам исплатимо 4.500 динара - рекли су нам у једној од залагаоница за чекове које се рекламирају на интернету.

- Ако за месец дана не сакупите новац да откупите свој чек, имате три опције. Прва је да пустимо чек и да вам се преко банке наплате средства, друга да платите још 500 динара провизије за следећи, па исто толико за сваки наредни месец. Ако сакупите 5.000 динара, чек враћамо.

Фото Printskrin

Како ови трговци кажу, имају и сталне муштерије, а сматрају да нема ничега противзаконитог у њиховом послу.

- Све радимо са дозволама. Уредно потписујемо уговор и нико од клијената из целе Србије, а радимо са 45 места, није имао проблем - каже власник залагаонице.

- Функционишемо као залагаоница, па као и предмети или злато, код нас се могу заложити чекови. На чеку је потребан само потпис, а први пут и број личне карте, док клијента не заведемо у систем.

Из Народне банке Србије, међутим, подвлаче да су већ упозоравали да уновчавање чекова уз провизију преко посредника, било да су залагаонице или мењачнице, као и давање позајмица, није дозвољено и представља неовлашћено кредитирање.

- Законом о банкама је прописано да се нико осим банке не може бавити примањем депозита, давањем кредита и издавањем платних картица, осим ако је за то овлашћен законом - кажу у Централној банци.

- Тим законом је одређено да је банка акционарско друштво са седиштем у Србији, које има нашу дозволу за рад и обавља депозитне и кредитне послове. Обављање делатности кредитирања без изричитог законског овлашћења, односно без дозволе НБС, Законом о банкама предвиђено је као кривично дело.

У НБС наглашавају да су упознати са овом недозвољеном праксом, због које је запрећено казном затвора, као и да је у надлежности тужилаштва да утврђује одговорност власнка фирми које се баве тиме.

БЕЗ КОНТРОЛЕ

НАРОДНА банка Србије не контролише залагаонице, па су грађании који користе те услуге у ризику да ће њихово поверење бити злоупотребљено - објашњавају надлежни. - НБС није у могућности да штити њихова права и интересе јер нема овлашћења да контролише пословања таквих привредних друштава. Такође, овим грађанима ће бити онемогућено или битно отежано да своја права заштите и пред судом будући да су уговори који су противни принудним прописима ништави.

ПЛАТНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

КАКО у НБС кажу, осим банака, под одређеним условима и уз претходну дозволу, кредите могу одобрити и платне институције и институције електронског новца. Није прописан максимални износ кредита који могу одобрити, али је предвиђено да може бити искључиво кредит који се одобрава за извршење платне трансакције, и то на период отплате који није дужи од 12 месеци. Поред тога, на основу законског овлашћења кредите могу одобравати и неке друге институције, као што је Фонд за развој, ради подстицања развоја привредних субјеката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

НОВИ СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА: Ово се не памти на Мундијалу