ПРЕМИЈЕР СЛОВАЧКЕ У СТРАХУ: "Домаћа економија у опасности од колапса"

Танјуг

28. 09. 2022. у 19:19

СЛОВАЧКИ премијер Едуард Хегер изјавио је да су растући трошкови електричне енергије довели економију те земље у опасност од "колапса", известио је данас Фајненшел тајмс.

ПРЕМИЈЕР СЛОВАЧКЕ У СТРАХУ: Домаћа економија у опасности од колапса

Фото: Танјуг/АП

Хегер је у интервјуу за лондонски пословни дневник рекао да ће раст цена након руске инвазије на Украјину "убити" економију те земље уколико не добије милијарде евра подршке од Брисела.

Иако је Словачка значајан произвођач струје из нуклеарним и хидроелектрана, њен највећи провајдер енергије је почетком године направио скупу грешку и продао вишак своје електричне енергије трговцима који сада ту струју препродају Словачкој по тржишним ценама које су више и до пет пута.

- Словаци сада купују за 500 евра оно што су продали за 100 евра - рекао је Хегер.

Он сматра да би Брисел требало да ослободи пет милијарди евра неискоришћених средстава из фондова за регионални развој за смањење енергетских рачуна предузећма.

Хегер је такође упозорио да ће, уколико Брисел не притекне у помоћ бити приморан да национализује снабдевање електричном енергијом у земљи и да ће морати да задржи струју за словачке компаније и домаћинства како не би пропали.

- Не желимо то, али ако не буде друге помоћи, бићемо принуђени на то решење...У супротном, словачке компаније ће се затварати што би могло да урушо целу економију - навео је словачки премијер.

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРАЋАЈ ШИНЗА АБЕА: Око 700 званичника на државној сахрани

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)