НЕМА ВРЕМЕНА ЗА СЛАВЉЕ: Нова влада Италије биће суочена са великим изазовима

Novosti online

28. 09. 2022. у 11:28

АПСОЛУТНИ победник на протеклим парламентарним изборима у Италији јесте коалиција партија десног центра коју предводи лидер највеће партије Италијанска браћа Ђорђа Мелони, заједно са Форца Италијом Силвија Берлусконија и Лигом Матеа Салвинија.

НЕМА ВРЕМЕНА ЗА СЛАВЉЕ: Нова влада Италије биће суочена са великим изазовима

Фото: ЕПА

Од Велике Британије, Америке, преко Француске и Шпаније, али и других земаља, победа деснице на изборима у Италији била је вест дана. Медији су вест преносили уз коментаре да је то најекстремнија десничарска партија још од Мусолинија која је дошла на власт у Италији.

Оно што у Италији називају централном десницом у свету називају екстремном, ултра десницом са страхом да је то почетак повратка фашизма у Италију, те да ће ова земља бити блиска позицији Пољске и Мађарске у Европском парламенту.


Мелонијева би требало да постане премијерка, али ће због великих нестабилности у земљи имати мало времена за славље.
 

Фото: Схуттерстоцк/Илустрација

 

Италијанска економија суочава се са огромним изазовима због великог дуга и поскупљења енергената након избијања рата у Украјини. Удар по италијанске финансије и изгледи за додатно повећање каматних стопа од стране Европске централне банке гурнули су принос на италијанске 10-годишње обвезнице на више од 4,5 одсто - у поређењу са мање од 1 одсто у децембру, преноси "Блумберг".

Пред новом владом биће низ изазова:

Закон о буџету

Нацрт буџета који треба да буде представљен убрзо након избора, а који ће бити одобрен до краја године, вероватно ће бити само скраћена верзија која се фокусира на мрачне економске прогнозе. То значи мање фискалног простора за интервенције.

Мелонијева је обећала да ће држати јавне финансије под контролом и помоћи Италијанима да преброде кризу. Уз успоравање раста и уз раст каматних стопа, Мелонијевој ће бити све теже да одржи баланс без повећања дефицита земље, што би могло бити непожељно на тржиштима. Њен главни савезник Матео Салвини из Лиге предлаже државну субвенцију од 30 милијарди евра за ограничавање трошкова енергије за предузећа у предзимском периоду.

Енергетска криза

Италија је до сада потрошила 66 милијарди евра на заштиту својих грађана од повећања цена струје и биће потребно још више. Чак и само продужење пореских олакшица компанијама које троше много енергије до децембра коштало би скоро 5 милијарди евра, кажу саговорници упознати са темом. Земља се суочава са изгледом да плати двоструко више за увоз енергије него пре годину дана, што је изазвало забринутост за будућност хиљада малих и средњих предузећа.

 

Фото:АП/Сара Спирковић

 

Мелонијева се залаже за ограничење цене гаса у целој ЕУ, али она је спремна да реструктурира италијанско енергетско тржиште када дође на власт без чекања европских колега. Одвајање цене енергије из обновљивих извора од цене гаса коштало би 3 милијарде евра до 4 милијарде евра до марта, рекла је она, и неће захтевати додавање великог дуга Италије.

Банка Монте деи Паски ди Сијена

Само неколико недеља након гласања, Министарство финансија Италије требало би да укључи додатних 1,6 милијарди евра нових средстава у национализовану "Банка Монте деи Паски ди Сијена" у планираном повећању капитала од 2,5 милијарди евра. Ово је последњи у дугом низу покушаја да се реконструише посрнули зајмодавац, који је први пут спасен 2009. године и од тада је потрошио око 18 милијарди евра готовине пореских обвезника и инвеститора.

Маурицио Лео, главни економски саветник Мелонијеве, позвао је 11. септембра за одлагање докапитализације банке, уз образложење да план треба да сачека до формирања нове владе. Неколико дана касније рекао је да би то добро дошло ако би банка могла да прикупи новац.

Чак и ако готовински позив успе, држава ће и даље морати да напусти зајмодавца пошто су преговори са Уни Кредит пропали прошле године. Матео Салвини из Лиге, која је део коалиције уз Браћу Италије, рекао је да банка може напредовати на самосталној основи комбиновањем са својим мањим италијанским колегама. Партија Браћа Италије можда има другачији став, попут регулатора.

ИТА ервејз

Одлазећа влада премијера Марија Драгија ушла је у преговоре крајем августа са групом коју предводи инвестициони фонд Цертарес, укључујући Ер Франс-КЛМ и Делта Ер Лајнс Инц., о продаји авио-компаније рођене из проблематичне Алиталије.

 

Мелонијева се успротивила том плану, рекавши да је погрешно предати ИТА ервејз страним фондовима након што су потрошене милијарде на авио-компанију. Противљење победника избора могло би да поништи договор пошто нема утврђеног датума за завршетак ексклузивних преговора. Следећа влада би могла да оде са другом групом инвеститора или чак да у потпуности блокира приватизацију превозника.

Телеком Италија

Телеком Италија тренутно покушава да убрза план преокрета који ће довести до уступања контроле над својом мрежом. У јулу, одбор компаније рекао је главном извршном директору Пјетро Лабриола да одустане од контроле над мрежом и смањи преко 30 милијарди евра бруто дуга тако што ће разбити телефонског оператера на неколико јединица и пронаћи нове партнере.

 

Лабриолин покушај да прода фиксну мрежу компаније групи коју предводи Каза Депосити е Престити, ККР & ЦО. и Макуарие Груп Лтд је испитана од стране странке коју предводи Мелонијева. Са њом на челу, планови би се могли брзо променити.

Њена странка промовише план да Телеком Италија постане приватна и распродаје имовину телефонске компаније у покушају да смањи гомилу дугова за више од половине, рекли су људи упознати са овим питањем. Ђорђа би подстакла понуду за преузимање државног зајмодавца Каза Депосити, а затим би продала око 30 милиона мобилних и фиксних претплатника Телекома Италије конкурентима за око 13 милијарди евра, кажу људи.

 


Европска унија

Фото: ЕПА

 


Резултати ванредних парламентарних избора у Италији указују да би, с обзиром на победу партија десног центра, могло доћи до нове и веће политичке конфронтације између чланица ЕУ, поготово о питањима која се тичу породице, традиционалних вредности и имиграционог цунамија који све више гута Европу.

Странка Браћа Италије је про-НАТО и про-Украјина и подржава санкције Русији, за разлику од Лиге и Форце које су амбивалентне у вези са тим мерама.

Међутим, странка је такође била и пријатељски настројена мађарском председнику Виктору Орбану, подржавајући премијера те земље након што је резолуција Европског парламента одлучила да се Мађарска више не може дефинисати као "потпуна демократија".

Због тога, политичари левог центра страхују да ће се односи са остатком Европе променити под владом коју предводи Мелонијева.


Подсетимо, једна четвртина укупног новца Европске уније намењеног за опоравак од пандемије одлази у Италију.

БОНУС ВИДЕО: ИСПРАЋАЈ ШИНЗА АБЕА: Око 700 званичника на државној сахрани
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОЈ ОМИЉЕНИ ПРАЗНИК: Како су Ана и Владе Дивац прославили Тенксгивинг (ФОТО)