ШТА ДОНОСЕ ПОЛИТИЧКЕ ПРОМЕНЕ У ИТАЛИЈИ? Какав ће утицај на економију имати "заокрет удесно"

Novosti online

26. 09. 2022. у 07:56

БИВШИ премијер Италије Марио Драги унео је наду на уздрмано италијанско тржиште након што је постао премијер у фебруару 2021, покрећући реформе и градећи добар однос са Европском унијом. Због тога је његова скорашња оставка и победа крајње деснице још једна ставка на све већем списку брига за италијанску привреду.

ШТА ДОНОСЕ ПОЛИТИЧКЕ ПРОМЕНЕ У ИТАЛИЈИ? Какав ће утицај на економију имати заокрет удесно

Фото АП

Излазна анкета државне телевизије РАИ је показала да је блок конзервативних партија, који такође укључује Лигу Матеа Салвинија и странку Форца Италија Силвија Берлусконија, освојио довољно гласова да обезбеди контролу над оба дома парламента.

 

Фото: ЕПА

 

Према наводима РАИ, десничарски блок добиће између 227 и 257 од 400 места у Доњем дому парламента и између 111 и 131 места у Сенату који броји 200 чланова.

Уколико резултати избора буду потврђени, Мелонијева ће, као лидер највеће странке у победничком савезу, имати шансе да постане прва жена премијер Италије, на челу највише десничарски настројене владе од Другог светског рата.


Све ово, како сматрају економски стручњаци, доноси нову неизвесност за улагаче већ забринуте због растућих камата, енергетске кризе и потенцијалне рецесије. Овакав исход могао би побудити сумњу у реформе које су земљи услов за добијање средстава Европске уније за убрзани опоравак након пандемије.

- Очекујемо повећану волатилност на италијанском тржишту акција, али без екстремних у данима непосредно након избора. Наша је забринутост средњорочна: следећа ће се влада суочити с тешком јесени и изгледним социјалним напетостима. - рекао је Фабио Калдато, економски стручњак из "Олимпија велт менаџмента".

До сада су тржишта била релативно оптимистична у погледу изборног ризика јер су челници крајње деснице током кампање ублажили свој тон. Ђорђа Мелони, за коју се сматра да ће највероватније постати следећа премијерка Италије, заговарала је конструктивну сарадњу с Бриселом.

Главни саветник "Уникредит Групе" за привреду Ерик Ф. Нилсен оптимистичан је да ће Драгијев свеобухватни програм реформи бити имплементиран, што би била "добра вест" за финансијска тржишта у земљи.


Међутим, с обзиром на то да ће се именовање кабинета вероватно одржати тек крајем следећег месеца, главни тест нове владе ће вероватно морати да сачека неко време, сматра економиста "Голдман Сакс Групе" Свен Јари Стен. Именовање министара, посебно за ресор финансија, биће кључно за тржишта јер желе поуздану особу за управљање привредом која је историјски била оптерећена високим дугом.

Фото: ЕПА

 

Мелонијева је у предизборној кампањи назначила да ће влада коју она буде водила предузети мере за одвајање трошкова електричне енергије од цена гаса ако се у ЕУ убрзо не покаже напредак по том питању. Прошле је недеље Европска комисија представила план радикалне интервенције, али земље чланице, које морају потписати предлоге, још су подељене око детаља.

Најаве промена вођства у компанијама под државном контролом, од којих су неке међу највећим на миланској берзи, требало би да буду објављене у пролеће. Фокус новог кабинета биће на челним позицијама у компанијама Енел, Ени, Терна, Посте Италиане и Леонардо...

 

- Влада коју би водила Мелонијева могла би да има инвазивнији утицај на привреду и на предузећа под државном контролом, такође у смислу процедуре за очување стратешке имовине - рекао је Матео Бранколини, управник фонда у миланској "БПЕР Банци", а пренео је "Блумберг".

Странка Браћа Италије коју предводи Ђорђа Мелони је про-НАТО и про-Украјина и подржава санкције Русији, за разлику од Лиге и Форце које су њени највећи коалициони партнери и које подржавају Москву.

Међутим, странка је такође била и пријатељски настројена мађарском председнику Виктору Орбану, подржавајући премијера те земље након што је резолуција Европског парламента одлучила да се Мађарска више не може дефинисати као "потпуна демократија".

 

Због свега тога, политичари левог центра страхују да би се односи са остатком Европе променили под владом коју предводи Мелонијева.


БОНУС ВИДЕО: НОВОСТИ" НА САХРАНИ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ ДРУГЕ: Погледајте шта се дешава на улицама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)