ПЕЛЕТ НЕ ПРОДАЈУ ДОК НЕ ПОСКУПИ! Домаћа предузећа на залихама чувају 100.000 кубика сировине, чекају "боље прилике"

Е. Б. ТАЛИЈАН

26. 09. 2022. у 13:00

ГРАЂАНИ који користе пелет забринути су како ће се ове зиме грејати, јер тог огрева нема готово нигде у Србији.

ПЕЛЕТ НЕ ПРОДАЈУ ДОК НЕ ПОСКУПИ! Домаћа предузећа на залихама чувају 100.000 кубика сировине, чекају боље прилике

Фото Н. Скендерија

Како "Новости" сазнају, произвођачи пелета на залихама имају око 100.000 кубика сировине, односно дрва, које чувају, чекајући боље прилике на тржишту. Подсетимо, Влада је у циљу стабилизације "замрзла" малопродајну цену еколошки прихватљивог огрева на максималних 38.000 динара по тони и забранила његов извоз.

На стовариштима кажу да им се у овим околностима не исплати да тргују пелетом. Кажу да је потражња за огревом додатно скочила када је руски председник Владимир Путин прогласио мобилизацију, јер се људи плаше да следи катастрофа и да неће бити ни струје ни гаса, ничега.

Дрва има у продаји, али кубик достиже цену од 11.000 до 12.000 динара. То је грађанима скупо, јефтиније је да се греју на струју. Зато постоји опасност да би сви потрошачи који користе пелет и дрва, а не обезбеде тај огрев, могли да пређу на електричну енергију што би угрозило наш електроенергетски систем. Ивана Стојковић из Београда обратила се нашој редакцији са молбом да јој помогнемо да пронађе пелет, али нисмо у томе успели.

- Нигде га нема - каже Стојковићева.

- Звали смо једног од највећих произвођача који има своју малопродајну мрежу, рекли су да се јавимо од понедељка. Не верујем да ће од тога бити нешто. Већ дуго покушавамо да купимо пелет. Били смо уговорили цену са једним стовариштем пре оног драстичног поскупљења. Али су онда они подигли цену и то је било ван памети, нисмо били у могућности да толико платимо.

Произвођачи огрева калкулишу са ценама и робом , Фото И. Маринковић

Како нам објашњава добар познавалац прилика на тржишту, произвођачи пелета се надају да ће Влада подићи цену тог огрева, а такође се боре да добију право на извоз и зато нерадо пласирају робу у продају.

- У Немачкој је цена у малопородаји достигла готово 1.000 евра по тони, док је у набавци око 800 евра - наводи наш саговорник. - Они покушавају да себи обезбеде бољу зараду, један од разлога је и што су оптерећени великим дуговима.

Према његовим речима, Влада је успела са ограниченом ценом од 38.000 динара по тони пелета да заштити интерес купаца, али интерес произвођача је супротан.

ВАРАЈУ ИНСПЕКЦИЈУ

ПРОИЗВОЂАЧИ пелета су се досетили како да доскоче инспекцији и да на залихама задрже велике количине дрва, док чекају боље прилике на тржишту.

- Када дође инспекција они се правдају да је машина наводно у квару и да зато сировина, односно дрво стоји на залихама, а да ће почети производњу пелета чим се поправи - истиче наш саговорник. - Не постоји начин да се утврди да они то неће да ураде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

СЛИКА ГОВОРИ СВЕ: Драма на клупи - Пикси једва преживео (ФОТО)