ДОЛАЗИ НАМ ИЛОН МАСК ЗА ЕЛЕКТРОВОЗИЛА: Америчка компанија "Ривијан" донеће нове технологије и иновативан приступ

С. Б.

24. 09. 2022. у 13:00

ЗА себе кажу да теже да изграде будућност какву наша деца и деца наше деце заслужују, а то подразумева мање угљеника у атмосфери.

ДОЛАЗИ НАМ ИЛОН МАСК ЗА ЕЛЕКТРОВОЗИЛА: Америчка компанија Ривијан донеће нове технологије и иновативан приступ

Фото Shutterstock

Одговор америчке компаније "Ривијан" су електрични аутомобили, прецизније теренци. На преласку света на одрживу енергију ускоро ће радити и српски инжењери. Како најављују надлежни, већ до краја године ова компанија ће у Београду покренути истраживачки центар и упослити њих 200.

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће убрзо за њима у "Ривијану" посао наћи још 1.000 наших радника.

- Долазак у Србију америчке компаније "Ривијан" која производи електричне аутомобиле, страшно је важна вест. За то је било потребно готово две године борбе - рекао је председник Вучић.

- Хвала целом нашем тиму који је радио на томе. То су одличне вести за нашу земљу. Пре краја ове године отвориће 200 радних места за инжењере, онда 1.000 радних места. То је једна од две, или три најјаче америчке компаније за производњу електричних аутомобила.

То је велики успех за нашу земљу.

Председник најавом запошљавања још 1.000 отвара могуђност да би ова компанија у Србији могла да покрене и прозводњу својих возила. Америчка фирма "Ривијан" тренутно има две фабрике и обе су у Сједињеним Америчким Државама.

ЛИТИЈУМ

СПЕКУЛИСАЊЕ да би "Ривијан" могао у Србији да покрене и производњу, отвара и питање да ли је Србија заиста одустала од ископавања литијума. Председник Александар Вучић је признао да смо "имали велике проблеме са литијумом и да је сам направио неке политичке грешке, али мисли да је добра пословна клима разлог због кога 'Ривијан' долази у Србију".

Стручњаци објашњавају да је отварање истраживачког центра важно за наш аутомобилски сектор. У крагујевачким погонима треба да почне производња електричних аутомобила.

- Тај човек Роберт Скаринг, власник "Ривијана" је Илон Маск за теренска возила - каже др Милош Петровић из Центра за електрична и хибридна возила.

- То је иновативна компанија и од њиховог доласка можемо да имамо заиста доста користи.

Као да смо одједном прешли на виши ниво. Та фирма ради на новој технологија и потпуно је футуристичка. Фантастична је шанса да наших 200 инжењера ради и стиче искуство у таквој фирми. Нарочито је важно уз чињницу да "Фијат" у Крагујевцу треба до 2024. године да пређе на електричне аутомобиле. Све то шаље озбиљан сигнал да смо интересантни на светској мапи. Ове аутомобиле за коју годину неће возити возачи. Креће потпуно нови концепт. Људи неће поседовати, него ће делити аутомобиле. Будућност је почела и добро је да имамо те играче.

 

Доласком отварају тржишта

МИЛОШ Петровић верује да ће "Ривијан" пре свега преко Србије пласирати своје производе.

- Они имају готов производ - каже Петровић. - То и нису велике количине, не продају они огроман број возила. Не верујем да им је потребан рудник литијума, то није масован бренд. Они ће готов производ пребацити у Европу. Захваљујући нашим државним споразумима одавде им је отворено тржиште од 1,1 милијарду људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

ОДМАХ ГА БАЦИТЕ У СМЕЋЕ: Ево зашто не треба да се чува картон од јаја