УВОЗЕ ПОЛОВИНУ, ПЛАЋАЋЕ ВИШЕ: Хрвате на јесен чека ново поскупљење струје, све гласнији позиви на штедњу

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

23. 08. 2022. у 09:15

КАДА је реч о снабдевању струјом у Хрватској једино се са сигурношћу зна да ће од јесени поново да поскупи. Наиме, Хрватска увози 50 одсто електричне енергије и већ сада је у набавци десет пута скупља од продајне цене.

УВОЗЕ ПОЛОВИНУ, ПЛАЋАЋЕ ВИШЕ: Хрвате на јесен чека ново поскупљење струје, све гласнији позиви на штедњу

Фото Shutterstock

- Поскупљење је неизбежно и Хрватска електропривреда неће моћи сама да финансира увоз скупе струје. Домаћинства су до сада најмање осетила поскупљења, а највише мали предузетници - каже Дражен Јакшић, директор института "Хрвоје Пожар" у Загребу.

Мере око струје припрема и хрватска влада, а оне укључују штедњу и рационализацију где год се то може. Пре свега се то односи на јавну расвету у градовима, али и уштеде у кућама како би се избегле рестрикције. Како сада стоје ствари неће бити проблема са испоруком струје грађанима, али се апелује на рационално трошење струје.

- Многи и даље нису свесни да ако штедимо данас, више ћемо имати сутра када почне зима. Штедњом се могу избећи искључења - тврди Јакшић.

Хрватска влада је усвојила смернице за уштеду енергије, па се предлаже да просторије буду грејане до 21 степен, а у лето хлађене на 25 степени. Форсираће се и употреба ЛЕД расвете у градовима, што је већ урађено у ријечкој луци. Грађани ће се олакшати постављање соларних панела, који ће бити ослобођени плаћања ПДВ-а, а министар привреде Давор Филиповић каже да ће се Хрватска придржавати свих мера које доноси Европска унија.

- Важно је да грађани промене понашање, а малим променама могу се постићи велике уштеде. Чак 40 одсто укупно потрошене енергије односи се на потрошњу у зградама и ту су највеће могућности за уштеду струје - каже Филиповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!