ГЛОБАЛНА ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ ЈЕ ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ: Санкције против Русије су се негативно одразиле на светску економију

Novosti online

16. 08. 2022. у 20:05

САНКЦИЈЕ против Русије нанеле су озбиљну штету глобалној енергетској безбедности, изјавио је у уторак венецуелански министар одбране Владимир Падрино Лопез.

ГЛОБАЛНА ЕНЕРГЕТСКА БЕЗБЕДНОСТ ЈЕ ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ: Санкције против Русије су се негативно одразиле на светску економију

Foto: Printskrin Youtube/ Ernesto Villegas Poljak

- Политика санкција Сједињених Држава и западних земаља против Русије негативно се одразила на глобалну економију, посебно на енергетски сектор, приморавајући Сједињене Државе да користе своје резерве нафте за стабилизацију цена и гарантовање снабдевања домаћем тржишту и својим савезницима. У том смислу, Венецуела је зона повећаног стратешког интереса јер има енергетске и минералне ресурсе, а то је сада свима потребно - рекао је Лопез у видео обраћању на 10. Московској конференцији о међународној безбедности.


Он је се потом запитао на који начин Америка жели да од Венецуеле добије поменуте енергенте.

- Како Сједињене Државе желе да добију приступ овим нашим ресурсима – да ли путем односа заснованих на међусобном поштовању, признавању независности, суверенитета и самоопредељења Венецуеле или користећи стратегију дестабилизације, пљачке, државних удара, убистава или путем војске, интервенција за промену власти и наметањем њене хегемоније? - запитао се министар.


Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара најавио специјалну војну операцију као одговор на захтев за помоћ шефова република Донбаса. Он је нагласио да Москва није имала планове да окупира украјинске територије, већ да има за циљ демилитаризацију и денацизацију земље.

Након тога, САД и њихови савезници увели су велике санкције Русији и интензивирали испоруке оружја Украјини. Ембарго Европске уније и САД на увоз руске нафте изазвао је драматичан раст цена, док је Русија преоријентисала извоз на друга тржишта, пре свега, у Индију и Кину и успела да подигне приходе, чак и упркос попустима. и смањен обим извоза.

БОНУС ВИДЕО: Репортер "Новости" на првој линији фронта у Донбасу
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога