ДИНАР ЈОШ ДОНОСИ ВИШЕ ОД ЕВРА: Анализа Народне банке Србије показује да је исплативија штедња у домаћој валути

С. Б.

16. 08. 2022. у 11:11

ШТЕДИША који је у јуну прошле године банци поверио 100.000 динара на годину, зарадио је 1.830 динара.

ДИНАР ЈОШ ДОНОСИ ВИШЕ ОД ЕВРА: Анализа Народне банке Србије показује да је исплативија штедња у домаћој валути

Фото Танјуг

Подједнако штедљиви грађанин, који је током овог периода на штедном рачуну орочио 851 евро, што је заправо иста сума новца, у овом периоду је профитирао - 500 динара.

Најновија анализа исплативости штедње Народне банке Србије, урађена за период од јуна 2012. до јуна 2022. године, потврдила је већу исплативост штедње у домаћој валути.

Тако је јер је у међувремену динар мировао. Евро је пре деценију вредео 115,7, а данас 117,4 динара. Банке су, међутим, на динаре давале већу камату. Исплативији су и јер на динарску штедњу држава не обрачунава порез. Динарска штедња је током последње деценије повећана готово пет пута и крајем јуна 2022. године достигла је 85,9 милијарди динара. И девизна штедња бележи раст у последњих десет година, сa 7,9 милијарди евра половином 2012. године на 13,2 милијарде евра половином 2022. године.

- У првој половини године укупна штедња становништва расте, што је показатељ очуваног поверења грађана у домаћи финансијски систем - истичу у НБС.

- Појачавање глобалне неизвесности као последице избијања кризе у Украјини, која се надовезала на двогодишњу пандемију, имало је за последицу рекордну тражњу грађана за страном готовином, што је довело до одређене промене валутне структуре штедње у корист девизне, на рачун динарских депозита. Захваљујући активностима НБС којима је очувана стабилност курса динара према евру и омогућено несметано снабдевање домаћег финансијског сектора страном готовином, ова кретања су већ током априла заустављена, од маја су поново присутни апресијацијски притисци, а од јуна се наставља раст динарске штедње.

Рачуница НБС показује и колико је штедња у домаћој валути орочена на годину дана и занављана у периоду од десет година била исплативија од депозита положеног на исти рок у еврима. Тако би штедиша који је штедео у динарима на улог од 100.000 динара, после деценије орочења добио више од 44.000 динара више од штедише који би у истом периоду на девизну штедњу у еврима положио истоветни износ.

ИНТЕРВЕНИСАЛИ НА ТРЖИШТУ

ОД маја до данас, НБС је интервенисала куповином више од милијарду евра.

- И поред знатне нето продаје девиза у овој години у прва четири месеца, девизне резерве су остале на високом нивоу и на крају јула су износиле 15 милијарди евра - кажу у НБС.

- То осигурава покривеност од око пет месеци увоза робе и услуга. Упркос геополитичким тензијама, учешће јавног дуга у пројектованом БДП-у за 2022. је у јуну смањено на ниво од 53,2 одсто, a учешће проблематичних кредита спуштено је на најнижи ниво и у јуну је износило 3,3 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (2)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)