АКО ТО НЕ УЧИНИ РУСИЈА, ОНИ ЋЕ: Норвешка због суочавања са енергетском кризом може "докрајчити" Европу и Немачку

Novosti online

10. 08. 2022. у 21:34

НОРВЕШКА се ове године суочава са енергетском кризом која ће „докрајчити“ Немачку и Европу, лишене интензивних испорука руског гаса. Колумниста Фајненшел тајмса Ричард Милн пише о томе, преносе РИА Новости.

АКО ТО НЕ УЧИНИ РУСИЈА, ОНИ ЋЕ: Норвешка због суочавања са енергетском кризом може докрајчити Европу и Немачку

Фото Архива

Како је аутор приметио, Норвешка има доста среће што се тиче налазишта нафте и гаса. Бројне реке и акумулације омогућавају јој да обезбеди и до 90 одсто сопствених потреба за електричном енергијом, али необично сува зима и пролеће довели су до тога да су резерве воде у акумулацијама на југу државе биле на историјском минимуму. Влада је обећала да ће ограничити извоз електричне енергије док се резерве не попуне.

Фото: Принтскрин/www.ft.com

Ово би могао бити проблем за земље попут Немачке, Холандије и Велике Британије, које су годинама увозиле значајне количине електричне енергије из Норвешке путем каблова.

Према Милну, енергетска криза у тој скандинавској земљи показује колико зима која се приближава може бити жестока широм Европе.

Државе континента су на ивици озбиљне несташице горива, пошто главни руски гасовод Северни ток ради са само 20 одсто укупног капацитета. Гаспром је ово приписао неодговарајућем одржавању и кашњењу у враћању Сименс турбина са поправке, које су коришћене у гасним компресорским јединицама компресорске станице Портоваја за снабдевање горивом. Сада његов рад обезбеђује само један од пет мотора.

Посебна потешкоћа настала је са враћањем једне од турбина из Канаде, која је увела санкције Гаспрому. Канадске власти су издале дозволу за његов извоз тек 10. јула, али нису узеле у обзир услове садашњег уговора у њему и мотор су испоручиле Немачкој, а не Русији. За његов даљи транспорт потребне су дозволе власти Европске уније и Уједињеног Краљевства.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Велики пожар на нафтној рафинерији на Куби

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО РУСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Извештачи "Новости" на положају у близини Јасиновате

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)