БАЧКА ПАЛАНКА ЈЕ САДА РЕЧНА ГРАНИЦА: Србија и Мађарска данас потписују нови споразум о контроли прелаза

С. Б.

04. 07. 2022. у 08:00

МИНИСТРИ спољних послова Србије и Мађарске, Никола Селаковић и Петер Сијарто, састаће се данас у Суботици, у Градској кући.

БАЧКА ПАЛАНКА ЈЕ САДА РЕЧНА ГРАНИЦА: Србија и Мађарска данас потписују нови споразум о контроли прелаза

Фото: Промо

Овом приликом потписаће споразум две владе којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају. Само неколико дана раније, 1. јула, Лука "Бачка Паланка" постала је бродски гранични прелаз. Уместо у Бездану, сада се у њој контролишу бродови који Дунавом стижу из Мађарске, баш као и они који долазе из Хрватске.

Надлежни у Министарству саобраћаја објашњавају да је Србија, у ствари, после тачно 22 године испоштовала Београдску конвенцију о режиму пловидбе Дунавом. Њоме је, истичу, прописано да дунавске прибрежне државе могу да изложе брод царинским и другим граничним контролама само на месту где обе обале припадају тој држави.

- Бездан је био то место у време СФР Југославије, али је након распада државе то постала Бачка Паланка - кажу у Министарству саобраћаја. - Лучки оператер Луке "Бачка Паланка" је, у складу са Законом о граничној контроли и Уредби о обављању граничних контрола домаћих и страних пловила, испунио све потребне услове за почетак рада служби.

С друге стране, поједини стручњаци упозоравају да ће сада бродови бити контролисани тек након 130 километара пловидбе кроз Србију.

РУМУНИЈА

ИСТОМ уредбом се за гранични прелаз ка Румунији одређује Велико Градиште. Ова лука је и досад била речна граница две земље, па се у случају путовања Дунавом из Румуније и ка њој, процедуре не мењају.

- Наведеном уредбом постојећи гранични прелаз Бездан се гаси - тврде упућени. - Овим чином се дозвољава да бродови који долазе из Мађарске своју ревизију обављају након 130 километара од момента уласка у територијалне воде Републике Србије. У садашњој ситуацији рата у Европи, уведеног ванредног стања у Мађарској, недефинисаној граници са Републиком Хрватском, мигрантској кризи, повећаном шверцу на рекама, овим чином угрожава се безбедност земље. Све надлежне институције, као и политички представници градова Сомбор, Кула и Црвенка, негативно су се изјасниле о овој мери. И наши бродови када улазе у Мађарску, без обзира на Дунавску конвенцију, обавезно пролазе ревизију на уласку, на прелазу Мохач.

Фото: Град Сомбор

Бездан

На замерке о безбедносним ризицима, из Министарства одговарају да "питање миграната ни на који начин није, нити може бити повезано са померањем граничних контрола из Бездана у Бачку Паланку, с обзиром на то да пре уласка у Србију бродови пролазе граничне контроле у Мађарској". Након тога немају право приласка српској обали и током трајања пловидбе су под контролом српских надлежних органа све до доласка у Бачку Паланку.

Претходни договор из 2012. године

ПРЕТХОДНИ споразум између влада Републике Србије и Мађарске о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају потписан је у Хоргошу 24. јануара 2012. године. Чланом 18 је дефинисано да се гранични прелази на реци Дунав налазе у Мохачу и Бездану у циљу контроле путника и роба који саобраћају речним путем - Дунавом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРПСКО ВОЗИЛО У САМОМ ВРХУ СВЕТСКЕ ВОЈНЕ ЕЛИТЕ: Лазар 3 понос наменске индустрије - поседује невероватне карактеристике