ВЛАДА ДОНЕЛА УРЕДБУ: Највиша цена шећера 96,99 динара, а млека 113,99 динара, цене брашна и уља остају исте

Танјуг

30. 06. 2022. у 15:25

ВЛАДА Србије донела је на данашњој седници Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом је одређена максимална малопродајна цена белог кристал шећера од 96,99 динара по килограму за сва паковања, а УХТ млека са 2,8 одсто млечне масти од 113,99 динара по литру.

ВЛАДА ДОНЕЛА УРЕДБУ: Највиша цена шећера 96,99 динара, а млека 113,99 динара, цене брашна и уља остају исте

Фото А. Станковић

Наводи се да максимална произвођачка цена шећера за паковања од килограм, пет килограма и 10 килограма не сме прелазити 80 динара по килограму, а за сва остала паковања је одређена највиша цена од 88 динара за килограм.

У Уредби је наведено како трговци на велико морају да пласирају шећер трговинама на мало у року до 15 дана од закључења купопродајног уговора и да произвођачи шећера не смеју испоручивати ову намирницу у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци.

Уредбом је прописано да ће цене брашна тип 400 и тип 500, јестивог уља и свињског меса од бута остати на нивоу од 15. новембра прошле године.

Дневно на рафове трговинских ланаца у Србији стиже и до 400 тона шећера, а никад мање од 300 тона. У нормалним ситуацијама троши се 260 тона. У трговинским ланцима истичу да потрошачи и даље прекомерно купују, и да се зато дешава да рафови у неком периоду дана буду празни.

Купци само купују укруг

Трговински ланци ограничили су куповину шећера, поједини на два килограма, други на три или четири. Међутим, тиме нису доскочили потрошачима. Док пакује шећер на рафове, продавачица у једном познатом маркету објашњава нам њихову тактику.

- Ми смо дозволили максимално два паковања по купцу, али они то купе, врате се, па опет пазаре два килограма и тако више пута - каже продавачица.

- Не могу да стигнем да наслажем шећер, колико брзо оде.


 

БОНУС ВИДЕО: ТЕЛЕНЦЕ ЈОШ НЕМА ИМЕ, ДАЈТЕ МУ ГА: "Новости" у посети домаћинима у засеоку Трешња


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума