ПЕТ ЕВРА ВИШЕ ЗА НОЋЕЊЕ УЗ ВАУЧЕР: Поједини угоститељи субвенционисани смештај наплаћују скупље

Е. Б. ТАЛИЈАН

29. 06. 2022. у 15:00

ПОШТА Србије" је до 12 часова у уторак примила укупно 45.204 пријаве грађана за ваучер од 15.000 динара.

ПЕТ ЕВРА ВИШЕ ЗА НОЋЕЊЕ УЗ ВАУЧЕР: Поједини угоститељи субвенционисани смештај наплаћују скупље

Фото Д. Миловановић

Највише ових купона за одмор у нашој земљи је издато у Крагујевцу, а највеће интересовање је за смештај на Копаонику, у Пролом бањи, Сокобањи и Сијаринској бањи.

Од данас, за додатних 10.000 динара, могу да се пријављују и они који су почетком године добили ваучер од 5.000 динара.

Репортери "Новости" су на шалтерима забележили велике гужве, али нико се није жалио и пензионери су стрпљиво чекали у реду. И у угостититељским објектима, који су на листи Министарства трговине, односно у којима се може искористити ова субвенција, телефони не престају да звоне. Неки су већ попунили све термине у септембру и октобру. Поједини угоститељи, са којима смо разговарали, ноћење наплаћују пет до шест евра скупље уз ваучер.

- Морамо тако да радимо, јер тај новац који нам држава уплаћује не добијамо одмах, већ ћемо чекати више месеци - објашњава нам власник једног објекта на Златибору.

Грађани са којима смо разговарали, задовољни су овом субвенцијом државе. Како истичу, свака помоћ је добродошла, а ваучери су стигли у правом тренутку. Већина најстаријих ће их искористити да летњи одмор проведе у некој од бања. Вршилац дужности директора "Поште Србије" Зоран Ђорђевић рекао је да је то јавно предузеће унапредило систем евидентирања и пријема пријава грађана, чиме ће процес издавања ваучера бити бржи.

Фото П. Милошевић

Корисници треба да знају да поклон купони не могу да се употребе за плаћање боравишне таксе, која износи један евро по особи дневно. Ваучери морају да се искористе до 31. октобра и то за најмање пет ноћења. Њима може да се плаћа смештај, ноћење са доручком, полупансион и пансион. Корисници који су ваучер за одмор у износу од 5.000 динара добили почетком године, морају да га искористе до 20. новембра. Ти купони могу да се употребе само за смештај.

Мада је прописано да ваучер може да користи само особа на чије име гласи, у пракси угоститељи дозвољавају да га употреби и неко други. Подсетимо, право на ваучере од 15.000, односно додатних 10.000 динара, имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу друге особе, запослени чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, као и студенти.

Сви који желе да искористе ову субвенцију, морају на шалтерима јавног предузећа "Пошта Србије" да поднесу пријаву са потребном документацијом, најкасније 30 дана пре почетка реализације аранжмана. Потенцијални корисник том приликом прилаже и потврду о резервацији смештаја у неком од угоститељских објеката са листе објављене на интернет страници Министарства туризма.

Пријаве могу да се поднесу закључно са 26. септембром ове године. Рангирање ће се обављати на основу датума и времена достављања на шалтеру пошта. Све информације у вези са пријавом и реализацијом доделе ваучера објављене су на сајту Министарства туризма, а могу се добити и путем телефона 011 2606 521 и 011 2606 576.

ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ПЕНЗИОНЕРИ

ВИШЕ од половине захтева за ваучере поднели су пензионери, 26.839 или 59,37 одсто. Следе запослени са примањима мањим од 70.000 динара, а њихових пријава је до сада 12.104, што је 26,78 процената. Незапослени су на трећој позицији са 4.649 поднетих захтева или 10,28 одсто. Значајно интересовање показали су и студенти са 878 пријава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца