ОТПРЕМНИНА 790 ПО ГОДИНИ СТАЖА: Радници "Фијата" задовољни договором који је у суботу постигнут са председником Србије и државним врхом

Е. Б. ТАЛИЈАН

27. 06. 2022. у 06:50

РАДНИЦИ "Фијата" су задовољни договором који је у суботу постигнут са председником Србије Александром Вучићем и државним врхом у вези са спорним питањима, због којих су у претходном периоду протестовали.

ОТПРЕМНИНА 790 ПО ГОДИНИ СТАЖА: Радници Фијата задовољни договором који је у суботу постигнут са председником Србије и државним врхом

Синдикалци "Фијата", Фото М. Анђела

Како сазнајемо, данас или сутра имају још један састанак на Андрићевом венцу и до тада ће се знати за које опције су се запослени изјаснили. Остало је да се прецизирају заштићене, рањиве категорије запослених и још неки технички детаљи. И Вучић је јуче истакао да је задовољан разговором са радницима, који су, како каже, били врло рационални.

Председник Самосталног синдиката "Фијат пластик" Зоран Миљковић каже, за "Новости", да се за одлазак на рад у неку од "Стелантисових" фабрика у иностранству пријавио тек око 130 људи. Он указује да се, након договора са државним врхом, део пријављених одјављује, јер сад хоће да узму отпремнине. Како истиче, нико не жели да ради у Словачкој. И Вучић је јуче истакао да је за њега спорно време које би радници требало да проведу у иностранству на обуци.

- Не можете да ме убедите да обука траје 24 месеца - навео је председник.

- Можда можете да ме убедите да обука траје три, шест месеци, можда и годину дана, али 24 месеца, тешко. Вероватно у тим земљама фали обучене радне снаге.

Према Миљковићевим речима, са државним врхом је договорено да ће запослени, који неће да иду ван Србије или да пређу да раде у друге компаније у околини Крагујевца, добити отпремнину од 790 евра по години стажа и накнаду од Националне службе за запошљавање од око 17.000 динара, као и плаћене доприносе.

- За запослене који имају од пет до 15 година стажа, та накнада ће бити исплаћивана шест месеци, а онима који имају више од 15 година стажа, плаћаће се девет месеци - прецизирао је Миљковић. - Направљен је договор и за део радника који је претходно био запослен у "Застави", па прешао у "Фијат".

За раднике који не желе да иду у иностранство, нити да узму отпремнине, разматрана је могућност запошљавања у другим компанијама.

У суботу је одбијен предлог представника радника и синдиката да запослени, који желе да остану у "Фијату", а неће на рад у иностранство, до почетка производње новог модела добијају минималац у крагујевачкој фабрици.

ОДНОС МЕДИЈА

КОМЕНТАРИШУЋИ поједине медијске наводе о договору са радницима "Фијата", председник Вучић је оценио да је присутан нефер однос према држави. Он је истакао и да се још воде преговори са "Стелантисом" да та компанија преузме највећи део тога на себе.

- Шта год да се уради, увек следе критике - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

ГРАДЕЋИ најмодерније насеље у Србији и претварајући десну обалу Саве у драгуљ српске престонице, Belgrade Waterfront није заборавио да сачува сећање на стари Београд и укаже поштовање бројним историјским личностима које су својим бесмртним делима уградиле себе у темеље наше земље, наше слободе и културе.

21. 02. 2024. у 16:00

Коментари (2)

ПУТИН ВИДЕО ОВО И ХИТНО РЕАГОВАО: Председник Русије издао наређење у вези са Олимпијским играма Париз 2024