ОПТУЖУЈУ ПУТИНА ДА ГУРА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ ДО ТАЧКЕ ПРЕЛОМА: Берлин припрема становништво на "мрачна времена"

Новости онлајн/Р. В.

26. 06. 2022. у 07:38

ПРЕКИД испоруке руског гаса Немачкој нанеће дугорочну штету економском пејзажу земље, а Берлин припрема своје становништво и предузећа „за тешка времена“, наводи се у чланку Блумберга, преносе РИА Новости.

ОПТУЖУЈУ ПУТИНА ДА ГУРА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ ДО ТАЧКЕ ПРЕЛОМА: Берлин припрема становништво на мрачна времена

Фото: ЕПА

Према немачкој Бундесбанки, немачка привреда ће се 2023. године ослабити за више од 3 одсто ако престану испоруке енергената из Русије, подсећа агенција. Истовремено, након смањења испорука руског гаса преко Северног тока, највећа европска економија већ „креће да скрива страхове“.

Фото: Принтскрин/www.блоомберг.цом

- Изгледи су већ суморни. Фабричке наруџбине су пале у последња три месеца, трошкови расту, а поверење се урушава - пренео је Блумберг, напомињући да су немачка пословна очекивања и овог месеца неочекивано пала.

Локалне компаније спремају се за дугорочно смањење потрошње енергије. На пример, БАСФ, највећи европски произвођач хемикалија, могао би да смањи производњу због растућих трошкова гаса, који се користи као сировина у производњи али и за производњу електричне енергије.

- Немачка припрема потрошаче и предузећа за тешка времена - каже се у чланку. Тако је шеф немачке Федералне агенције за мрежу Клаус Милер упозорио да би домаћинства могла да се суоче са удвостручавањем или утростручењем рачуна за гас, позивајући становништво да штеди новац и енергију.

- Компаније за производњу метала, папира, па чак и прехрамбене индустрије могле би бити принуђене да смање или затворе производне капацитете у Немачкој, убрзавајући текући одлив производних послова и наносећи дугорочну штету економском пејзажу земље - закључује Блумберг.

Гаспром је 14. јуна објавио да може да користи само три гасне компресорске јединице на станици, посебно због кашњења у раду немачког Сименса. Руска компанија је сутрадан саопштила да зауставља још једну гасну турбину Сименса и да ће од 16. јуна моћи да испоручује Северном току не више од 67 милиона кубних метара дневно, у односу на планираних 167 милиона.

БОНУС ВИДЕО:

МАНЕВРИ БАЛТИЧКЕ ФЛОТЕ: Погледајте вежбе посада на 60 бродова

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца