ЈЕДАН ТАГ ЗА СВЕ ТРИ ЗЕМЉЕ: Наш уређај ће моћи да се користи у Северној Македонији и Албанији

С. Булатовић

25. 06. 2022. у 09:33

УРЕЂАЈЕ и кредит за електронску наплату путарине возачи из Србије ускоро ће моћи да користе и у Северној Македонији и Албанији.

ЈЕДАН ТАГ ЗА СВЕ ТРИ ЗЕМЉЕ: Наш уређај ће моћи да се користи у Северној Македонији и Албанији

Илустрација, Фото: В. Н.

Баш као што ће сви који управљају возилима из ове две државе, подједнако једноставно пролазити кроз српске наплатне рампе. И ово предвиђа иницијатива "Отворени Балкан".

Још није извесно када ће путници моћи унапред да уплате и користе електронску наплату и у ове две земље. У "Путевим Србије" очекују да ће примена почети до краја летње сезоне. У пракси, сви који имају ТАГ, електронски уређај за плаћање путарине, у Србији ће га прилагодити и изабрати валуту у којој ће им се обрачунавати путарина.

- "Опен Балкан" електронска наплата путарине је акција за успостављање јединственог система електронске наплате путарине у Републици Србији, Републици Северној Македонији и Албанији - објашњавају у "Путевима Србије". - ЕНП системи наплате путарине у све три земље су базирани на истој технолошкој платформи DSRC - direct short range communication. Корисници уређаја за електронску наплату путарине ће моћи ће користе постојећи ЕНП уређај уз преконфигурацију истог и регистрацију своје платне картице на неком од продајних места. Уређај за ЕНП ће бити везан за платну картицу корисника, док ће сам корисник моћи да бира да ли ће се средства наплаћивати у националној или страној валути. Са свим детаљима процедуре корисници, као и шира јавност, биће благовремено упознати.

Путарска предузећа, како сад стоје ствари, спремна су да власницима електронских уређаја за наплату путарине обезбеде и попуст.

- По актуелном предлогу, планирано је да грађани Србије у Северној Македонији и Албанији коришћењем уређаја "Отворени Балкан" остварују попуст од 5 одсто - додају у "Путевима Србије". Реципрочно попуст би важио и за грађане Републике Северне Македоније и Републике Албаније у Србији.

Моменат када ће иницијатива заживети у пракси још није прецизиран, јер је на путарским предузећима да се припреме.

- За увођење овог система, када су у питању земље учеснице, односно јавна предузећа која се баве наплатом путарине, потребне су одговарајуће техничке и организационе припреме - истичу у "Путевима Србије". - Ма њима се тренутно активно ради. У то, између осталог, спада учитавање нових кодова на антенама за очитавање ТАГ уређаја. Потом следи и тестирање система. Јавност ће бити на време обавештена о почетку примене новог система који се очекује до краја летње сезоне.

 

ПРОДАТО 572.000 УРЕЂАЈА

У СРБИЈИ је досад продато укупно 572.000 уређаја за електронску наплату путарине. Њу може да користи свака фирма и грађанин, који закључи уговор са ЈП "Путеви Србије", односно купи уређај за ЕНП на неком од овлашћених дистрибутивних места. Уређаји за ЕНП су доступни у припејд и постпејд систему, као и у виду већ конфигурисаних ЕНП пакета који су доступни на појединим дистрибутивним местима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

НА ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ И У ОБИЉУ ЗЕЛЕНИЛА: Чувени хотел из ланца надалеко познатог по квалитету и доброј услузи