БУЏЕТ НАЈБОЉИ ГАРАНТ ДУГА: Каса Србије јамчи да ће јавна предузећа вратити 1,6 милијарди евра кредита

С. Б.

24. 06. 2022. у 13:00

ДРЖАВА је, како показују подаци са краја марта, гарантовала буџетом да ће бити враћени 1,6 милијарди евра вредни кредити јавних предузећа.

БУЏЕТ НАЈБОЉИ ГАРАНТ ДУГА: Каса Србије јамчи да ће јавна предузећа вратити 1,6 милијарди евра кредита

Фото Д. Дозет

Државне гаранције на крају прошле године биле су 248,3 милиона евра мање - 1,38 милијарди евра, што је било 2,6 одсто бруто домаћег производа. Истовремено, ове индиректне обавезе државне касе чиниле су 4,5 одсто укупног јавног дуга.

Рате се из буџета враћају уколико јавна предузећа то нису у стању. Зато су издате гаранције фискални ризик српских финансија, па се њима бави и Фискална стратегија.

- Учешће ових обавеза у јавном дугу је на приближно истом нивоу и у текућој години, те на крају марта 2022. године оне чине 5,3 одсто укупног јавног дуга - стоји у овом документу.

- Укупна отплата главнице по основу гарантованих кредита у 2021. износила је 11,3 милијарди динара, од чега 7,7 милијарди утиче на дефицит. Независно од буџетског и рачуноводственог приказа, дуг који уместо главног дужника плаћа држава, повећава укупне потребе за задуживањем. План отплате по основу гаранција за ову годину износи 20,6 милијарди динара, од чега се у расходе који утичу на резултат укључује 15,2 милијарди динара.

У Фискалној стратегији се даље истиче да је ограничено издавање нових гаранција.

Изменама Закона о јавном дугу забрањено је издавање нових гаранција за кредите за потребе ликвидности. Законом о буџету Србије за 2022. планирано је издавање гаранција највише до 146,6 милијарди динара, и то за кредите намењене реализацији инфраструктурних пројеката.

Када се посматра стање дуга јавних предузећа, према издатим гаранцијама, највеће су обавезе "Србијагаса". Јавне финансије "обезбеђују" 443,7 њиховог, а у случају "Електропривреде Србије" 371,6 милиона евра вредног дуга. "Путеви Србије" дугују 240,5 милиона евра, за које гарантује држава. Буџет је резерва у случају да "Железнице Србије" не врате 129 милиона евра обавеза. "Инфраструктура" је у обезбеђеном кредиту од 58,9, "Србија воз" 91,5 милиона евра. Обавезе "Србија карга", иза којих је државна каса, износе 36,7 милиона евра. Уз гаранцију Србије зајме и градови и општине. Оне би требало да врате 177,1 милион евра.

ОД ЊИХ ЗАВИСИ И ПОРЕЗ

ДРЖАВНИ буџет на више начина зависи од пословања јавних предузећа.

- Постоји неколико канала кроз које се могу материјализовати фискални ризици везани за пословање јавних предузећа - истиче се у Фискалној стратегији.

- Највећи, али не и једини, јесу државне гаранције дате за кредите јавних предузећа.

Одрживост, ефикасност и профитабилност јавних предузећа утичу на приходе буџета, односно на износ добити коју уплаћују у буџет. Квалитет производа и услуга које обезбеђују утичу на ефикасност и профитабилност приватног сектора и у крајњој инстанци на ниво пореза који уплаћују у буџет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума