ПАПРЕНО! Грчка 20 одсто скупља - цене на омиљеним дестинацијама Срба

Ј. Су.

15. 06. 2022. у 12:00

ЦЕНЕ смештаја, намирница и оброка у ресторанима, у грчким летовалиштима, ове сезоне скупље су за пет до 20 одсто. Инфлација није заобишла омиљену дестинацију српских туриста, па је раст очекиван.

ПАПРЕНО! Грчка 20 одсто скупља - цене на омиљеним дестинацијама Срба

Фото М. Анђела

Северни део Грчке, чини се да је најмање подигао цене, док су острва "усијана". То, међутим, не умањује интересовање за одлазак, па у туристичким агенцијама кажу да ће сезона бити боља за више од 50 одсто у односу на прошлу годину.

- Велика је инфлација у Европи и нормално је да су цене у Грчкој скочиле - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Многи туристи успели су да искористе заменске ваучере, остало је још неких 20 одсто и изненађени смо тим успехом. До почетка године, неће остати више од пет до 10 одсто неискоришћених ваучера, којима ће агенције морати да врате новац.

Део туриста није имао много избора, већ је морао да одабере од понуђених дестинација агенције, како би искористио ваучер. Неки од њих нису могли да бораве у местима, па ни апартманима, које су раније уплатили, али се, како су нам рекли у агенцијама, тражила адекватна замена.

Туристи из Србије, углавном, у Грчкој летују у апартманима, па се по друштвеним мрежама најчешће и размењују информације о ценама хране у ресторанима, али и намирница у трговинским ланцима, као и на пијацама.

Цене у Грчкој

Tekst potpisa

Тако, цена хлеба креће се од једног до два, литар млека од 1,20 до 2,50, а сунцокретово уље од два до 2,50 евра. Маслиново уље од пет евра, најјефтиније, па до неколико десетина. Тестенина од евро до два, јаја од два до четири, а фета сир од шест до 25 евра. Гирос на улици кошта од 2,50 евра, а у ресторанима овај оброк иде од седам до десет евра. Сувлаки је од 2,50 до 4,50 евра. Риба је од шест до 70, а пице око 15 евра. Најам две лежаљке и сунцобрана кошта од седам евра. На то треба додати и цену пића. Мада још постоји велики број плажа на којима је могуће заузети "комплет" од два лигештула са сунцобраном уз поручено пиће.

Најам апартмана у јуну креће се од 30 до 70 евра. У сезони цене иду и за 20 до 40 евра горе. Халкидики је једна од најповољнијих регија у Грчкој, нарочито када се говори о смештају.

Цене у Грчкој

- Уплате аранжмана иду добро, за неких 20 одсто слабије него пре короне, али сигрно дупло боље него прошле године - истакао је Сеничић. - Не иду лоше ни Шпанија и Италија. Има заинтересованих, али предност имају ове земље које су скроз укинуле протоколе, као што су Грчка, Турска, Црна Гора и Египат. Тунис се поново враћа на туристичку мапу, па наши опет траже ову дестинацију, а највећи губитник ове сезоне је Албанија. Сада може да се иде лако до других места, па се одустаје од Албаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирене за ваздушну опасност одјекују у неколико украјинских области