КУПУЈУ ДУГОВЕ НЕПЛАТИША: На тржиште улази фирма која откупљује потраживања грађана и привреде

Б. Ца. - С. Б.

28. 05. 2022. у 15:03

ТРГОВАЊЕ проблематичним дуговањима српских грађана и привреде изгледа да је уносан посао.

КУПУЈУ ДУГОВЕ НЕПЛАТИША: На тржиште улази фирма која откупљује потраживања грађана и привреде

Фото. Н. Скендерија

На тржиште улази нови играч. Српска Комисија за заштиту конкуренције одобрила је концентрацију "Еос инвест ЕЕ" из Хамбурга и вашингтонског International Finance Corporation. Они оснивају привредно друштво, које ће откупљивати проблематична потраживања у Босни и Херцеговини, Хрватској, Румунији и - Србији.

Тренутно су у Регистру привредних субјеката, како кажу у АПР, уписана 34 активна друштва из ове бранше. Претежна делатност им је 8291 - делатност агенција за наплату потраживања и кредитних бироа.


"Еос инвест" се бави куповином необезбеђених и обезбеђених дужничких портфолија, а кључни су комунални сектор, банкарство, некретнине и е-трговина. Према пријави Комисији види се да се потраживања начелно односе на портфолије обезбеђених проблематичних кредита одобрених становништву и привредним друштвима и на појединачне обезбеђене проблематичне кредите одобрене привредним друштвима, где су дужници правна лица и грађани.


- Ово друштво неће пословати на тржишту услуга управљања кредитима, будући да друштво неће пружати услуге управљања кредитима трећим лицима у Србији - истиче Комисија. - Према наводима у пријави, куповина обухвата куповину потраживања од повериоца, при чему се власништво над потраживањем преноси на купца потраживања. У већини случајева, дуговање наплаћује купац потраживања, било интерно или у партнерству са друштвом за наплату дуговања. По правилу, продаја потраживања се обично закључује након затвореног тендерског поступка или билатералних преговора.


"Еос групом" управља хамбуршка "Ото холдинг". Они већ имају у Србији фирму - "Еос Матрикс".


У Србији, иначе, могуће је уступити дугове становништва према комуналним предузећима, мобилним оператерима. Банкарски кредити становништва, међутим, засад су ван домашаја откупљивача дугова. Од Народне банке Србије јуче смо тражили појашњење значи ли улазак новог, очигледно регионалног играча, да ће се мењати Закон о заштити корисника финансијских услуга.


- Тај закон допушта могућност уступања потраживања које банка има према физичком лицу једино другој банци, због чега уступање потраживања другом правном лицу не би било допуштено са становишта важећег правног оквира - тврде у НБС. - Не постоји ни лиценца која би агенцијама за наплату потраживања омогућила рад са наведеним потраживањима од грађана.


Како у НБС кажу, немају сазнања да се на тржишту Србије поступа на начин супротан овом законском ограничењу и додају да у овом моменту не постоје услови за укидање забране продаје потраживања банке од физичког лица другим лицима која нису банке, полазећи од тога да се у тренутним околностима највиши степен заштите права корисника финансијских услуга може постићи једино ако се потраживања продају искључиво лицима која су под надзором Народне банке Србије - у овом случају банкама у Републици Србији.

СМАЊЕНИ НЕНАПЛАТИВИ ДУГОВИ


РЕШАВАЊЕ питања проблематичних потраживања последњих година, од када је усвојена Стратегија за решавање овог проблема, смањен је са 22,5 одсто на садашњих око 3,5 процената. Током 2019. и 2021. године спроведене су две велике продаје ненаплативих потраживања. Како надлежни кажу, бенефити продаје проблематичних потраживања су лишавање обавеза, трошкова, судских накнада које ненаплатива потраживања подразумевају. Продаја омогућава да се и Министарство финансија, банке, и друге институције фокусирају на друге проблеме, односно на своје примарно пословање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно