САВ ШЕЋЕР БИЋЕ ПО 89 ДИНАРА: Држава доноси нови пропис о слатком кристалу без обзира на амбалажу

Ј. Субин

26. 05. 2022. у 07:00

КИЛОГРАМ кристал-шећера, без обзира на грамажу и паковање, коштаће 89 динара. Држава ће променити уредбу на данашњој седници Владе, па ће уместо килограмског, заштићеног паковања, од сада бити и оно што се продаје у већим амбалажама.

САВ ШЕЋЕР БИЋЕ ПО 89 ДИНАРА: Држава доноси нови пропис о слатком кристалу без обзира на амбалажу

Фото М. Анђела

Ово нам је у среду потврдио Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине, дан након што је председник Србије Александар Вучић најавио да ће држава заштитити цену за комплетан шећер и интервенисати са додатном количином. Разговори су, како је Вучић рекао, обављени са обе шећеране, али и представницима 20 трговинских ланаца. Истакао је да ће до данас интервенисати са додатних 260 тона шећера.

- Тиме ће бити спречен главни узрок дисбаланса на тржишту - казао је Кандић. - Неће бити потребе да се посластичари, пчелари, произвођачи ракије, власници угоститељских објеката, који су куповали паковања од по 25 килограма, па прешли на килограмска, и даље тако понашају. Цена свих паковања биће иста. Уредба којом ће ово бити уређено важи до 1. јула.

Како смо сазнали, три највећа трговинска ланца у нашој земљи, за првих 20 дана маја, продала су 720 тона шећера, док су прошле године, у том периоду продали само 300 тона. Шећеране нису могле да постигну да пакују и дистрибуирају килограмска паковања. Иначе, Србија произведе више од 330.000 тона шећера, док за домаћу потрошњу треба 200.000.

Држава ће дистрибуцијом 260 тона шећера зауставити "калкуланте", који су покушали да подигну његову цену, казао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

- Влада Србије ће својим одлукама натерати произвођаче да дистрибуирају шећер - истакао је Недимовић. - У данима испред нас биће појачане количине шећера у продаји. Очигледно да је било шпекулативних радњи на различитим нивоима. Играња са грађанима и државом не може да буде. Ми ћемо то спречити, немојте да имате никакву дилему. У овом тренутку имамо 140.000 тона шећера на простору Србије. Неко је покушао да добије већу цену.

Како је Недимовић објаснио, у Србији је потпуно либерализована продаја и животне намирнице се купују неограничено.

- Неки људи су то искористили и куповали по 140 или 200 килограма шећера у продавници - испричао је Недимовић. - Нарочито је то изражено у пограничним просторима, где има покушаја да се шећер пребаци преко границе, јер је виша цена у суседним земљама. Друга ствар је страх, па због онога што се дешава у Европи људи покушавају да се опскрбе. Било је неправилности и у малопродаји, где шећер није завршавао на рафовима, већ у магацинима. Биће и појачана контрола тржишних инспектора.

ЈЕФТИНИЈЕ ЂУБРИВО ЗА АГРАР

ПОКУШАЋЕМО да обезбедимо јефтиније ђубриво за пољопривреднике у нашој земљи. Уз данашњу цену пшенице много се више зарађује, без обзира на то колика су улагања. Не треба заборавити ни да цену горива Србија држи ниском на пумпама, што нису мали трошкови, казао је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)