СРБИЈА ИМА НЕКОЛИКО ОПЦИЈА: Какав може бити исход преговора Вучића и Путина? (ВИДЕО)

Новости онлине

24. 05. 2022. у 10:48

УРЕДНИК економске рубрике "Новости" Душан Стојаковић говорио је данас у студију телевизије Пинк о преговорима председника Србије Александра Вучића и његовог руског колеге Владимира Путина о цени гаса.

СРБИЈА ИМА НЕКОЛИКО ОПЦИЈА: Какав може бити исход преговора Вучића и Путина? (ВИДЕО)

Фото: Профимедиа/Илустрација

Стојаковић је рекао да постоји разлог за забринутост, и да је читав свет у некој врсти шока због рата у Украјини.

- Оно што је за нас велики проблем је тренутак у ком се дешавају преговори о неком новом гасном аранжману са Русијом. У време када сукоб тиња, па и пре, цене енергената су потпуно подивљале. И сада причати о цени, то је нешто што је најтеже могуће - рекао је Стојаковић.

Он подсећа да је и Путин рекао да тренутне цене гаса нису реалне и да су изазване поремећајима на енергетском тржишту.

- Током короне Европа је мање трошила гас, а онда је да би направила један брзи циклус производње трошила само гас из својих складишта, која су на крају остала празна. Онда, када је почела велика потражња, цене расту - истиче уредник економске рубрике "Новости".

Душан Стојаковић каже да Србија има пред собом неколико опција.

- Прва опција је да овај садашњи уговор, по коме плаћамо 270 долара за 1000 кубика гаса, продужимо можда још за шест месеци, до Нове године - рекао је он, а на питање водитељке да ли је могуће потписати уговор на дужи период, Стојаковић је одговорио потврдно, али да све зависи од аранжмана.

- Питање је саме цене и сигурности снабдевања. Оно што бих ја, као Србин, у овој полуреферендумској атмосфери, где се људи опредељују за то да ли су за Русе или Американце, ја бих заиста волео да је наш пријатељ Боцан-Харченко у својим депешама јасно објаснио Кремљу у каквој ситуацији се налази Србија, као једина земља која на овом континенту није увела санкције Русији - додао је уредник економске рубрике "Новости".

Душан Стојаковић/Фото: Принтсцреен/Пинк

Уредник економске рубрике "Новости" истиче да се нада да ће тај уговор бити најповољнији могући у Европи.

- Уколико не буде такав, то ће и нама бити јасна порука какав је однос моћне Русије према нама. Надам се да ће преговори бити добри, и уколико добијемо неку изузетно повољну цену, не видим разлог зашто се не би потписао и неки дугорочнији уговор, на пет или десет година, у којем би имали гаранцију да ћемо имати довољно гаса барем из тог извора - рекао је он.

Стојаковић поручује, на питање како појединци могу да уштеде током ове кризе, да је нераспништво нешто што је свако од нас требало да научи још у својој кући.

- Зашто да гори светло у некој соби или да се греје просторија у којој се не борави. Наравно, свако ко може, и невезано за ову кризу, би требало да штеди, да не баца новац на непотребне ствари, пошто увек може да га преусмери на нешто што је битније - казао је он.

Уредник економске рубрике "Новости" је додао и да ми често потцењујемо да је социјалистички систем који смо наследили направио инфраструктуру великих градова где је централно грејање постављено тако да се сви станови равномерно греју.

- Није могуће, као што је сад могуће у новоградњи, да се направи калориметар, где је могуће видети колика је потрошња једне стамбене јединице, у којој је могуће "заврнути" неке просторије. Да би се сад у неким блоковима у Новом Београду увело плаћање по потрошњи, за уобичајени стан од 60 квадрата било би вам потребно четири или пет калориметара. Зато што пролази једна цев кроз купатило, друга кроз кухињу... Питање је како би се то уопште очитавало. Да ли бисте пуштали људе из електрана да дођу да вам то прочитају - запитао је Стојаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце