ВУЧИЋ О ЦЕНИ СТРУЈЕ: Гледаћемо да држимо да и даље буде изузетно ниска, али ће морати да се повећа у неком тренутку

Novosti online

21. 05. 2022. у 15:17

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће струја морати да поскупи, али да то свакако неће бити “преко ноћи”, као и да ће се надлежни трудити да то и даље буде ниска цена, иако већа него до сада.

ВУЧИЋ О ЦЕНИ СТРУЈЕ: Гледаћемо да држимо да и даље буде изузетно ниска, али ће морати да се повећа у неком тренутку

Фото: Printscreen

Вучић је, говорећи за ТВ Пинк о цени струје и поскупљењу, рекао да је струја у Србији најјефтинија у Европи, била је раније у Украјини, од како је избио рат више, није, као и у Грузији.


- Нема више нико у Европи цену као у Србији. То је код нас суштински социјална категорија, што није фер, према ЕПС-у, али је тако - рекао је Вучић.

- Гледаћемо да држимо да цена и даље буде изузетно ниска, али ће морати да се повећа у неком тренутку - додао је председник.

Он је појаснио да и када се најави повећање цене струје, мора да прође месец дана или два, док то не одобри агенција, тако да свакако не може да се деси “преко ноћи”.

Додао је да мора да се очува финансијска стабилност земље, али и да мора много да се улаже у ЕПС, како се не би копало 60.000-70.000 тона, већ 90.000 тона угља и како би систем био одржив.

Указао је да морамо да радимо и на изградњи нуклеарних електрана, додајући да је и данас разговарао са мађарским партнерима о томе да Србија “уђе” делом у мађарску нуклеарку Пакс, да плати 1,8 милијарди за свој део.

Они би, каже, да “уђу” у хидроелектране Ðердап или Бистрицу, јер су им потребна реверзибилни извори.

- Морамо да размишљамо о обновљивим изворима енергије, најчрвшћу позицију имате тада. То су питања за разговор, а да ли ће и шта неко од политичара да каже, не секирам се. Када немају шта да критикују, причају о институционализацији - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова