ЗАТВОРИЛИ САМО ДЕВЕТ ЛОКАЛА: Министарство финансија веома задовољно одзивом обвезника фискализације, преступницима "катанац" на 15 дана

Е. Р.

07. 05. 2022. у 09:37

ВЕЋИНА фирми се прилагодила и на време прешла на нови модел е-фискализације, кажу у Министарству финансија. Порезници од 5. маја, према анализи ризика, контролишу продавнице, кафиће, ресторане... Промет ван новог система открили у деват објеката, па су ти локали затворени наредних 15 дана.

ЗАТВОРИЛИ САМО ДЕВЕТ ЛОКАЛА: Министарство финансија веома задовољно одзивом обвезника фискализације, преступницима катанац на 15 дана

Фото Никола Скендерија

Пореска управа је одредила објекте за контролу у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

- Инспектори су на терену утврдили да одређени обвезници не послују у складу са Законом о фискализацији и у складу са тим изрекли укупно девет мера затварања објеката, на 15 дана, због непоседовања фискалног уређаја - саопштавају из Министарства финансија. - У новом систему је примећено да постоји, на пример, обвезник који поседује објекте на неколико десетина локација широм земље, да је узео субвенције које је давала држава, а да још увек није чак ни затражио безбедносни елемент. Самим тим нема ни фискални уређај, односно није још ни започео процес е-фискализације. Обвезници су имали шест месеци транзиционог периода да пређу на нови модел.

Е-фискализација подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења, а потребно је да сви обвезници издају нове фискалне рачуне са QR кодом, како би радили у складу са Законом о фискализацији.

- Предности које доноси нови систем су бројне, и за државу, и за привреду и за грађане, јер се на тај начин сузбија нелојална конкуренција и омогућава ефикаснија борба против сиве економије, олакшава пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида се непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент - уверавају у Министарству финансија.

Забрана обављања делатности се увек први пут изриче на 15 дана. Уколико се у року од 24 месеца поново утврди неправилност онда на 90 дана. Ако се неправилност још једном понови, локал се затвара - и на годину дана. Законом о фискализацији прописане су и новчане казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗАР ТАКО? Ојадили Србе у Грчкој - нису веровали шта су им урадили са аутом на Халкидикију (ФОТО)