СПРЕМА СЕ СКОК ЦЕНА СТАНОВА? Стручњаци сматрају да тржиште некретнина неће одолети кризи у Украјини

Б. Царановић

05. 04. 2022. у 11:00

НИ тржиште некретнина неће остати имуно на епидемију поскупљења као последицу украјинске кризе, судећи по истраживању специјализованог портала који се бави оглашавањем некретнина. Анализа у којој су учествовали купци некретнина, закупци, власници некретнина, агенције и инвеститори показала је да би ситуација ускоро могла да се промени, па да већ папрене цене квадрата буду још назиданије. И када је реч о купопродаји, а још драстичније код издавања некретнина.

СПРЕМА СЕ СКОК ЦЕНА СТАНОВА? Стручњаци сматрају да тржиште некретнина неће одолети кризи у Украјини

Фото Н. Карлић

Ни тренутне цене квадрата у Србији и издавања нису приступачне, нити у складу са животним стандардом. У Крагујевцу за најам треба издвојити од 130 до 300 евра, у Нишу од 140 до 360, у Новом Саду нема гарсоњере испод 200 евра. Београд понуду почиње са 270 евра за најмање станове, једнособни су чак око 350 евра, а трособни у просеку око 650 евра.

Када је реч о продајној цени квадрата, последњи извештај РГЗ показао је да је лане просечна цена квадрата у староградњи износила 1.104 евра - 10 одсто скупље него претходне. Просечна цена стана у новоградњи била је 1.450 евра по квадрату. Најкупља новоградња била је у Београду на води - 2.600 до 10.068 евра за квадрат, а староградње до 4.500 евра у престоничким општинама Стари град, Савски ванац и Врачар.

- Око 45 одсто власника некретнина очекује да ће рат у Украјини и криза коју већ увелико изазива утицати на цене, тражњу и понуду - податак је истраживања једног специјализованог портала. - Сматрају да ће се људи теже одлучивати за куповину, али да ће у исто време они са вишком новца све више улагати у некретнине из страха од инфлације. Петина њих очекује да ће опасти и узимање стамбених кредита.

У очекивању тектонских промена на овом тржишту, 18 одсто власника ће пожурити са продајом и издавањем. Чак 39 одсто станодаваца мисли да ће кирије расти или да већ скачу и вероватно се припремају да подигну цене своје понуде. Мање од петине мисли да ће цене да падају, а слично као код продаје некретнине, готово 15 процената њих није могло да предвиди дешавања, док је трећина уверена да ће цене издавања остати исте.

Према речима Јасмине Гаврилов Дражић са овог портала, сви који су планирали да купују некретнину, требало би да пожуре и да не ризикују да цене још порасту:

- На питање да ли планирају да спусте цену током или након ове ситуације, 46 процената власника је изјавило да неће мењати цену, а њих 27 одсто да ће пратити даљу ситуацију, па ће проценити - каже наша саговорница. - Више од половине купаца некретнина уверено је да ће актуелна ситуација у свету утицати на цене некретнина, а у великој мери планирају да сачекају бољи тренутак за куповину.

ИЗДАВАЊЕ БРЖЕ РЕАГУЈЕ

КАДА су у питању очекивања цене староградње, њих 40 процената мисли да ће цене расти или да већ расту - каже Јасмина Данилов Дражић. - Трећина се нада да ће цене пасти, док око 13 одсто испитаника мисли да ће цене у староградњи остати исте. Док код продаје староградње 30 одсто купаца мисли да ће доћи до пада цена, 29 одсто њих је изјавило да цене издавања већ расту, а 25 одсто то очекује. На основу овога можемо закључити да тржиште издавања брже даје одговор на актуелна дешавања, као то и да су промене у овој сфери тржишта чешће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРОДИЧНИ ОДМОР У ПРАВОМ СМИСЛУ: Базени, добра плажа, разноврсне анимације, укусна и разноврсна храна, шта више пожелети