ПРЕХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА НАША ШАНСА: Које области су издвојене као главни адути током Дана Србије на "Експо 2020" у Дубаију

Б. Ца.

16. 02. 2022. у 19:40

ПОЉОПРИВРЕДНО-прехрамбена индустрија, информационе технологије и биотехнологија велика су шанса српске привреде за развој и даље инвестиције. Ово је закључак специјалне бизнис конференције "Србија кантри бизнис брифинг", која је одржана поводом обележавања Дана државности Републике Србије на Светској изложби "Експо 2020" у Дубаију.

ПРЕХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА НАША ШАНСА: Које области су издвојене као главни адути током Дана Србије на Експо 2020 у Дубаију

Татјана Матић у Дубаију

Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије потписали су Меморандум о разумевању са компанијом "Група 42" из Уједињених Арапских Емирата, који предвиђају сарадњу у области вештачке интелигенције и њен бржи развој у Србији.

Према речима Татјане Матић, министарке трговине, са укупно четири милијарде бруто извоза, пољопривредна и прехрамбена индустрија представљају сегмент са највећим извозом земље и сталним растом.

- Србија је међу првих пет земаља у свету по производњи малина, шљива и вишања - рекла је министарка Матић - У Европи смо у топ пет по производњи боровница, јагода, купина, соје и кукуруза, а у првих 10 европских извозника кукуруза и сунцокрета. Улагањем у нашу прехрамбену и пољопривредну индустрију, пре свега прерађивачки део, инвеститори имају прилику да досегну тржиште величине 1,3 милијарде потрошача захваљујући постојећим уговорима о слободној трговини.

Како су рекли у Министарству пољопривреде, на "Експо" смо имали састанке са представницима компанија из различитих области прераде, које су показале велико интересовање.

- Причало се о откупу, дистрибуцији српских производа, о улагањима у нове фабрике прехрамбене индустрије - наводе у Министарству пољопривреде. - Стране компаније из прерађивачке индустрије препознају Србију као одличну извозну платформу за већа тржишта као што су ЕУ и Русија.

Према речима Ненада Пауновића, директора Тима за ИТ и предузетништво у кабинету председнице Владе, информационо комуникационе технологије представљају највећу нето извозну грану Србије. Само у последње четири године ова грана индустрије у Србији је дуплирала извоз.

НАЦИОНАЛНИ ПРОЈЕКАТ

ДИРЕКТОРКА Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, др Јелена Беговић, представила је национални пројекат "БИО4 Кампус". Он подразумева изградњу јединственог технолошког кампуса у Србији у којем ће се институти, факултети, стартапови и водеће светске компаније бавити истраживањем и развојем у областима биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)