НОВИ САД БЛИЖИ ВЕЛИКОЈ ЈАБУЦИ: Према порталу "Нумбео", куповна моћ Београђана на нивоу трећине стандарда Њујорчана

С. БУЛАТОВИЋ

29. 01. 2022. у 09:44

ДА је далеко Њујорк и географски и по стандарду, није изненађење. Последњи подаци портала "Нумбео", који укршта трошкове живота широм планете и пореди са овом метрополом, показује да се у Србији не живи најбоље у престоници. Локални индекс куповне моћи открива да су житељи Београда даље од Њујорчана него Нишлије и Новосађани.

НОВИ САД БЛИЖИ ВЕЛИКОЈ ЈАБУЦИ: Према порталу Нумбео, куповна моћ Београђана на нивоу трећине стандарда Њујорчана

Фото Танјуг

Локална куповна моћ показује релативну могућност куповине добара и услуга у датом граду за просечну нето плату у том месту. У Београду је та куповна моћ 36 одсто, што значи да Београђани са просечном платом могу себи да приуште 64 одсто мање робе и услуга од житеља Њујорка. Новосађинама, међутим, Њујорчани беже за око 57 одсто, а Нишлијама 59 процената.

Од градова из окружења стандарду Велике јабуке најближи је Марибор. Просечан становник овог места себи може да обезбеди 68 одсто онога што је доступно и житељу Њујорка. Најдаљи су му у Тирани - достижу тек трећину америчке куповне моћи. Подгоричани могу да купе тек који промил мање од Београђана. Тик уз нас су и Скопљанци са 37 одсто њујоршког просека. Зарада нешто мало више пружа грађанима Бањалуке - 38, Сарајлијама - скоро 44, а Приштинцима чак 47 одсто.

Овај показатељ је тек једна од ставки која улази у коначни резултат.

- Индекс трошкова живота, без кирије, релативан је показатељ цена робе широке потрошње, укључујући намирнице, ресторане, превоз и комуналије - објашњава "Нумбео". - Индекс трошкова живота не укључује трошкове смештаја као што су кирија или хипотека. Ако град има индекс трошкова живота од 120, то значи да је "Нумбео" проценио да је 20 одсто скупљи од Њујорка, без станарине.

По овом индексу Београд се налази на 200. месту у конкуренцији 237 европских градова. Процењен је на 40 одсто, што значи да је чак 60 одсто јефтинији од Њујорка. Нови Сад је 2,5 одсто јефтинији, а Ниш - 6,6 процената. Подгорица је пола одсто приступачнија од Београда, Тирана 1,4, Сарајево 1,6, Бањалука 2,4, Скопље пет, а Приштина - чак 13,9 процената.

Када се овом индексу придодају и трошкови закупа некретнина, збир је још мањи. Сви градови у окружењу, у односу на Њујорк, у овом сегменту су неупоредиво јефтинији. У Београду је станарина 86 одсто нижа, а у Бањалуци чак 92 процента.

РЕСТОРАНИ НУДЕ ВИШЕ

ИНДЕКС ресторана је однос цена оброка и пића у угоститељским објектима и баровима, у поређењу са Њујорком. Једна њујоршка вечера у ресторану могла би да подмири три у Београду, а у Новом Саду би још остао и кусур. Нишки угоститељи би за тај износ сервирали чак четири оброка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима