"ПЛАСТИКА" ПРОГУТА ЗАРАДУ: Број ПОС терминала за трансакције картицом повећан за 40 одсто, трафике их избегавају због провизија

Б. Царановић

28. 01. 2022. у 11:20

ДОК је куповина у кешу готово искорењена у великом делу света, код нас је и даље на многим касама једини начин трговине. Плаћање картицама на трафикама, као и мањих износа у појединим трговинама широм Србије и даље је немогуће. Продавци кажу да је разлог што би им пластика "појела" зараду.

ПЛАСТИКА ПРОГУТА ЗАРАДУ: Број ПОС терминала за трансакције картицом повећан за 40 одсто, трафике их избегавају због провизија

Фото архива

Према наводима Народне банке Србије, од ступања на снагу Закона о међубанкарским трансакцијама 2018. године, број ПОС терминала повећан је за 40 одсто. Уместо 79.486 ПОС терминала пре ти године, на крају трећег тромесечја 2021. године било их је 111.444.

Трафике их, међутим, и даље немају, а власници поручују да су провизије превисоке, а увођење ПОС терминала скупо и неисплативо. Како објашњавају, марже за продају цигарета, допуна за "бус-плус" и мобилних телефона, готово су исте или чак мање од провизија за картице, па би омогућавање плаћања пластиком допринело да раде без зараде. Често се дешава да и тамо где их има, ако рачун не прелази минималних 200 динара, продавац не прими картицу.

- Разлог зашто их мали трговци у Србији често одбијају су високи трошкови, а који су пре свега резултат огромних накнада интернационалних картичних система - кажу у НБС. - Према нашим информацијама, те провизије нису снизили у претходном периоду, већ су их напротив повећали.

Трговачку провизију одређују трошкови међубанкарске накнаде и картичних система. Како стручњаци објашњавају, трговац плаћа провизију банци чији је ПОС терминал и то за сваку трансакцију, као и картичним системима, чију пластику народ користи. Власници радњи могу да преговарају са банкама и договоре провизије за картице.

- За последње три године, од ступања Закона о међубанкарским трансакцијама, провизије су снижене од просечног једног процента на 0,2 одсто, за трансакције дебитним картицама - објашњавају у Централној банци. - Као и на 0,3 процената за трансакције кредитним картицама. Просечна накнада за прихватање картица на продајним местима, сада је 1,06 уместо два одсто. Код трговаца код којих преовлађују трансакције мале вредности, банке чији је ПОС терминал уговарају процентуално вишу трговачку накнаду, како би надокнадиле високе трошкове по трансакцији. У неким случајевима прихватају се платне картице, али уз фиксни минимални износ трговачке накнаде, независно од висине рачуна.

ПЛАЋЕНО 546,9 МИЛИЈАРДИ

ЗА првих девет месеци прошле године, обављено је 277,6 милиона трансакција платним картицама на продајним местима трговаца, укупне вредности 546,9 милијарди динара. Према подацима НВС, у поређењу са истим периодом лане, број плаћања у радњама већи је за 21,4 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)