ТРАКТОРИ СЕ НАЈВИШЕ ТРАЖЕ: Отворен тродневни међународни сајам пољопривреде "Агро Белгрејд 2022"

Ј. Су.

27. 01. 2022. у 19:28

СРБИЈА је у 2021. извезла воћа и поврћа за милијарду евра, а у будућности ће наставити да отвара нова тржишта. Једна од прилика за то је и "Опен Балкан".

ТРАКТОРИ СЕ НАЈВИШЕ ТРАЖЕ: Отворен тродневни међународни сајам пољопривреде Агро Белгрејд 2022

Дронови у служби пољопривреде / Фото Д. Миловановић

Ово је у четвртак изјавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић на отварању тродневног Међународног сајма воћарства, повртарства и виноградарства Agro Belgrade 2022, на којем је представљено више од 500 излагача. Пре отварања сајма ресорни министар је са колегама из Албаније и Северне Македоније обишао дистрибутивни центар великог трговинског ланца у Србији, како би се уверили да добро функционише иницијатива "Отворени Балкан", којом је скраћено време које протекне између паковања робе, увоза па до самог рафа.

- Уверили смо се да се оно што смо потписали и спроводи, да нема више чекања на граничним прелазима - казао је Љупче Николовски, министар пољопривреде Северне Македоније. - Скраћене су царинске процедуре. Важан корак у овој иницијативи је међусобно признавање лабораторијских анализа и сертификата, приликом извоза и увоза, што унапређује пословну климу у региону.

Како је истакла Фрида Крисца, албанска министарка пољопривреде, у овој земљи тренутно раде на изменама и допунама три закона, која су неопходна за усклађивање због договора који је потписан. И министар пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић изразио је наду да ће се иницијатива проширити и на суседну БиХ.

После посете дистрибутивном центру, министри су обишли отворени пољопривредни сајам. Осим излагача из Србије своју робу и услуге представили су и људи из Северне Македоније, Албаније, Русије, Немачке, Италије, Швајцарске, Шпаније, Холандије...

Шефица мисије УСАИД у Србији Сузан Фриц је истакла да пољопривреда има велики потенцијал да допринесе привредном развоју Србије и указала да је посебно занимљиво иновативно финансирање.

- У сарадњи са локалним властима широм Србије УСАИД развија нови модел бескаматног финансирања малих произвођача како би и они постали део развоја Србије - истакла је Фрицова.

На сајму су изложени пољопривредна механизација, системи наводњавања, противградне заштите, доставна возила, производи фирми које се баве производњом прихране биља и његовом заштитом. Представљени су и произвођачи семена и расадничари, а посебан простор одвојен је за фирме из прехрамбене индустрије.

НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА НА ГМО

НАША земља има нулту толеранцију за производњу и трговину ГМО производима и свој потенцијал реализује кроз производњу органске хране, поновио је министар Недимовић.

Како је казао, органска производња је простор развоја за Србију. Министарство је недавно упростило процедуре за конверзију из конвенционалне у органску производњу. А за две године извоз органске хране из Србије повећан је за 93 посто и сада извозимо у вредности од 65 милиона долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу