ОСИГУРАЊА ИСПЛАЋУЈУ АРАНЖМАНЕ: Од почетка пандемије туристичка инспекција поднела 27 захтева да се одузме агенцијама лиценца

Ј. Су.

21. 01. 2022. у 08:00

ТУРИСТИЧКА инспекција је од почетка пандемије поднела 27 предлога за одузимање лиценце, агенцијама које се баве организацијом путовања.

ОСИГУРАЊА ИСПЛАЋУЈУ АРАНЖМАНЕ: Од почетка пандемије туристичка инспекција поднела 27 захтева да се одузме агенцијама лиценца

Фото Танјуг

Од тога, три су ставиле "кључ у браву" и прогласиле стечај. Осим "Компаса" из Новог Сада, који је отишао у стечај у јануару ове године, пре тога су исто то урадиле и "ММ голд травел" из Чачка и "ММ турс" из Ниша.

Њихове лиценце за рад су и одузете.

Ипак, верује се да је број пропалих, затворених и оних агенција које су отишле у стечај, много већи. У Туристичкој инспекцији истичу да се лиценца одузима и у другим ситуацијама, када агенција престане да испуњава прописане услове.

- Губитком лиценце агенција више не може да обавља послове организовања туристичких путовања, али то аутоматски не значи затварање - објашњавају у Туристичкој инспекцији.

- Она може да ради као посредник.

Александар Сенчић, Фото Танјуг

Када је реч о оштећениим путницима, очекује се да ће њихови уплаћени аранжмани бити исплаћени из полиса осигурања. Недавно је и директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић, изјавио да је "Компас", до половине марта 2020. године, продао аранжмане у вредности од 140.000 евра, а да је њихова полиса била на 300.000. То значи да не би требало да буде проблема код наплате потраживања.

Путници у Србији не стрепе само од пропадања агенција већ и од тога да неће доћи до "уновчавања" ваучера за нереализована заменска путовања. И док је првом одлуком тај новац требало да буде враћен почетком ове године, уредба је померена и одложена на годину дана. Многи туристи су били незадовољни овом одлуком, првенствено је доста агенција, као заменско путовање, нудила неадекватне аранжмане.

Фото АП

Како кажу у Туристичкој инспекцији, путник не мора да прихвати понуду за заменско путовање и тад има право на повраћај новца. Ваучер може да се искористи до 31. децембра ове године, а паре треба да се врате најкасније до 1. фебруара 2023. Уколико агенције ни тада не буду могле да исплате путнике, биће активирана полиса осигурања. До сада је реализовано око 50 одсто уговорених заменских путовања.

Током прошле године најчешће неправилности код агенција, које су утврђене, биле су непоседовање прописане гаранције путовања, као и то што није обезбеђен смештај одговарајуће категорије, у складу са уговором о путовању.

ИСПЛАЋЕНО 5,9 МИЛИОНА ДИНАРА

У 2021. години туристичка инспекција је поступала по 579 жалби грађана, које су се односиле на агенције. Од тога, утврђено је да је 338 било основано и у 81 случају постигнут је договор. Путницима је враћен новац у износу од 5,9 милиона динара. Тамо где туристи паре нису добили назад, инспектори су против агенција предузели прописане мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)