НОВИ ОНЛАЈН БИЗНИС ЗАЛУДЕО СВЕТ, А ШИРИ СЕ И У СРБИЈИ: Како да додатно и лако зарадите, овим тргује и Меланија Трамп

Новости онлајн

20. 01. 2022. у 13:28

ПРАВЉЕЊЕ и продаја НФТ - незаменљивих токена, што може бити било које дигитално дело, постали су хит на интернету, а на овом пословном подухвату неки зарађују милионе

НОВИ ОНЛАЈН БИЗНИС ЗАЛУДЕО СВЕТ, А ШИРИ СЕ И У СРБИЈИ: Како да додатно и лако зарадите, овим тргује и Меланија Трамп

Архива

Многи грађани размишљају како поред основних прихода могу додатно и лако да зараде, а најновији бизнис који је у том духу настао на интернету је креирање и продаја НФТ (нон-фунгибле токен), јединствених дигиталних токена, који су планетарно залудели уметнике, дигиталне креативце и колекционаре, а све више узимају маха и у Србији. НФТ је јединствени дигитални токен који је незаменљив и потпуно уникатан и базиран је на блокчејн технологији.

Сматра се врстом имовине која постоји искључиво у дигиталном облику. Може се рећи да је то дигитални "водени жиг" којим се непобитно може утврдити веродостојност неке дигиталне датотеке попут слике, видео-клипа, аудио-фајла, криптовалуте, односно сваке рачунарски генерисане датотеке.

Оригинални аутор или креатор фајла има своја права над њим, а НФТ служи да се потпише копија. То значи да свако ко креира неки дигитални фајл може да га постави на специјализовану НФТ платформу и ту га понуди на продају. Корисници тих платформи такође могу да купују и препродају НФТ.

ИТ стручњаци објашњавају да је уметницима за врло кратко време овај вид онлајн трговине НФТ постао озбиљан глобални бизнис који је доживео процват.

- Овај бизнис постаје све заступљенији и популарнији и на нашим просторима. Сваке недеље се незаменљиви токени продају у вредности од стотину милиона долара на платформама за НФТ трговину. "Незаменљиви" значи да је фајл јединствен и да не може бити замењен нечим другим, што није случај са нпр. биткоином као криптовалутом. Баш због тога што је јединствен, његова вредност је у томе што за њега не постоји замена и чини га примамљивим за све колекционаре. Традиционална уметничка дела, за разлику од дигиталних, не могу да се једноставно и бесконачно копирају. Код НФТ је поента у токену, односно у креирању дигиталног сертификата у систему блокчејна. Такав сертификат о власништву онда се може куповати и продавати - кажу наши ИТ стручњаци.

Они истичу да су у последње две године, баш са почетком пандемије коронавируса, ови незаменљиви токени постали изузетно популарни за онлајн продају уметничких дела, најчешће слика и музике.

Прва велика продаја једног НФТ уметничког дела се десила почетком 2021, када је уметник Мајк Винкелман продао своју дигиталну слику "Фирст 5000 Даyс" за 69 милиона долара. Ово је једна од три рекордне продаје неког уметничког дела живог уметника.

У марту 2021. милијардер Џек Дорси, суоснивач и извршни директор "Твитера", продао је свој први твит као незаменљиви токен (НФТ) за 2,9 милиона долара. На њему је писало: "Управо подешавам свој Твитер", а објављен је 21. марта 2006.

ЧИЊЕНИЦЕ / Шта све може бити НФТ

- Било шта дигитално (цртеж, музика, слика, фотографија, 2Д и 3Д анимација, видео, твит, криптовалута, игрице...)

- Могу се везати за МП3, МП4 или за ЈПЕГ формате

- За уметничка дела НФТ формат има функцију музејске верификације аутентичности којом се бележи порекло дела

- Свако дело има свој власнички печат

Бројка

250.000 људи тргује НФТ сваког месеца на платформи Опен си (ОпенСеа), што је највеће тржиште незаменљивих токена.

"Меланијина визија"

Тргује и Меланија Трамп

Некадашња прва дама Америке Меланија Трамп недавно се упустила у нови пословни подухват и саопштила да улази на тржиште криптоуметнина. Недавно је објавила да продаје свој први незаменљиви токен (НФТ) под називом "Меланијина визија". Реч је о акварелу уметника Марк-Антана Кулона, који је насликао њене очи, а укључује и аудио-снимак Меланије Трамп, пренео је Гардијан.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВЕ О СЛОБОДНИМ ПАРЦЕЛАМА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Регистар инвестиционих локација налази се на сајту Републичког геодетског завода