НА КОПУ ЧЕКАЊЕ ЗА ЖИЧАРУ 45 МИНУТА: Српским скијашким центрима недостају улагања у бољу инфраструктуру

Ј. СУБИН

20. 01. 2022. у 10:38

СРПСКЕ планине бележе рекордне посете туриста. И док се до пре неколико дана тражио кревет више у готово свим хотелима на Копаонику или Златибору, има и оних који су кивни на организацију ски-центара због недовољно уређене инфраструктуре, која све теже подноси број скијаша. Међу њима, чини се, предњачи Копаоник, где се у реду за жичару чекало и више од 45 минута, што је недопустиво, нарочито уз тренутну епидемиолошку ситуацију, али и цену ски-карте.

НА КОПУ ЧЕКАЊЕ ЗА ЖИЧАРУ 45 МИНУТА: Српским скијашким центрима недостају улагања у бољу инфраструктуру

Гужва на Копаонику

Да је непријатно била изненађена гужвама и "хаосом" на једној од најлепших српских планина, испричала нам је и Данијела Богуновић из Београда. Она са породицом већ десетак година скија по центрима у Аустрији и Италији, али каже и да Копаоник има све предиспозиције да постане скијашки центар светског ранга. Недопустиво је, међутим, да се врло мало улаже у инфраструктуру, док се с друге стране неконтролисано граде хотели и апартмански смештаји.

- И онда дођете у ситуацију да платите ски-пас малтене као у неком од најпознатијих светских ски-центара, а чекате на жичари и по сат - рекла нам је Данијела Богуновић. - "Чеп" са извлачењем скијаша из центра Копаоника, који је већ годинама проблем, ни ове сезоне није решен. Просто је невероватно да и даље постоје само три жичаре из центра, и то један шестосед и два четвороседа, која су притом невероватно спора. На све то, прошле недеље жичара "Панчић" се покварила и наводно се чекало да стигне део из Аустрије како би квар био отклоњен. Таква техничка неприпремљеност, за сезону у којој је због ситуације са короном на Копаоник дошао велики број људи, недопустива је.

Како сматра Богуновић, чак је и некоме ко се не разуме много у скијање, јасно да би за почетак било довољно да се уради неколико ствари, између осталог да се инвестира у гондолу до Панчића, а да се на жичаре "Караман гребен" и "Крст" инсталирају осмоседи. Такође, стазе "Сунчана долина" требало би повезати са Панчићевим врхом.

- Протеклих година никло је на хиљаде квадрата апартманског и хотелског смештаја, на четири до пет километара од центра Копаоника, попут Викенд насеља, Треске - истиче Богуновић. - Ти делови и даље нису жичарама повезани за системом стаза, а с обзиром на то да на Копаонику не постоје шатл-бусеви за превоз скијаша, који постоје у свим скијашким центрима, људи који су смештени у овим насељима довијају се како знају и умеју да дођу до центра Копа.

Посебна прича су, додаје Данијела, паркинзи на Копаонику, односно недостатак истих. Проблем је донекле решила гаража у центру, али то није довољно. На великом броју "дивљих паркинга", који су никли уз централну улицу, влада прави јавашлук. Цене се одређују одока, а ниједан од њих није адекватно очишћен и припремљен да прими возила.

"СКИЈАЛИШТА": ХИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА

ЗБОГ ванредних околности неопходна је хитна интервенција на полазној станици жичаре Панчићев врх, која ће бити ван функције наредних пет дана.Надлежне екипе су непрекидно на терену како би се отклониле све сметње за даљи рад жичаре, саопштено је из "Скијалишта Србије".

Из овог предузећа апелују на скијаше и бордере да користе алтернативне правце за укључивање у систем скијалишта, као што су Гобеља, Јарам, Марине воде, Мали Караман, Сунчана долина и Треска. На овај начин ће се растеретити сам центар скијалишта, а корисници ће имати прилику да користе све стазе у ски-центру Копаоник.

КОРОНА ОТКАЗАЛА РЕЗЕРВАЦИЈЕ

ОКО 20 одсто резервација у хотелима отказано је ових дана због короне. Гости су због болести одјавили чак и уплаћене аранжмане. До 15. јануара хотели на планинама су били 100 одсто попуњени. За фебруар, бар када је реч о резервацијама, ситуација је добра и очекује се попуњеност до 80 одсто.

Према речима Георги Генова, директора Удружења хотелијера и ресторатера Србије, хотели имају и одређене акције, па стимулишу госте да дођу. Ипак, било би добро да PCR тест буде јефтинији, јер је велики број гостију из Румуније и земаља у окружењу, којима после треба овај резултат да би могли да се врате кући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана