И ХИНДУСИ РАДЕ НА СЕВЕРУ БАЧКЕ: У Суботици недостаје радника, надлежни предлажу повећање зарада

Ј. Лемајић

18. 01. 2022. у 12:19

ТО што сам у једној суботичкој фабрици срео радника из Инђије није чудо, али што сам срео бравара из Индије, то је већ прича за себе!

И ХИНДУСИ РАДЕ НА СЕВЕРУ БАЧКЕ: У Суботици недостаје радника,  надлежни предлажу повећање зарада

Фото Ј. Л.

У једној реченици градоначелник Суботице Стеван Бакић описао је тренутну ситуацију на тржишту рада у највећем граду на северу Бачке. Велики број људи у протеклом периоду добио је држављанство суседне Мађарске и отишло у ЕУ, али и они који га немају а не желе да раде за мале плате, трбухом за крухом одлазе на три месеца, што је довело до недостатка радне снаге у готовo свим привредним гранама. Због тога у Суботицу на посао долазе радници из целе Војводине, па и централне Србије.

- Неке компаније би и прошириле своје капацитете али питање је да ли имамо адекватну радну снагу. Велика је потреба за браварима и вариоцима, али сам замолио привреднике да ако већ треба са стране да доводимо раднике да буду из Србије или Републике Српске - рекао је градоначелник Бакић. - Зато је дуално образовање веома битно, да што више младих школујемо и да они остану у овом граду.

Међутим, Суботици не недостају само бравари и вариоци и други висококвалификовани мајстори, већ и возачи, радници у угоститељству, медицинари... Због тога су се Савезу самосталних синдиката у Суботици током прошле године за помоћ обраћали и многобројни послодавци.

- Један од начина да се то реши је дуално образовање. То су стручна занимања која не одлазе на радно место да раде на траци, већ су то стручњаци, као електричари, вариоци, бравари, металостругари, пекари, конобари, који су стручни у свом послу. Радићемо на томе и даље, јер нам је веома битно да млади остану у Суботици и да раде, али оно што је још битније, јесте да овде могу да заснују своју породицу и да од свог рада могу да живе - сматра Иштван Хуђи, председник ССС у Суботици. - Уз то важан фактор је и плата. По последњим подацима просечна плата у Суботици је око 58.000 динара, што је осам хиљада мање од републичког просека. Морамо сви да радимо на томе да радници имају веће плате, да послодавци или страни инвеститори поведу рачуна, јер нам недостаје квалитетне радне снаге. По мом мишљењу, они ће морати да се више плаћају, а самим тим ће и просек плата у Суботици бити већи. По нама је ово мало, могло би више и тражИмо од послодаваца да узму све аспекте у виду када преговарају са радницима или кад повећавају зараде.

У ИНДУСТРИЈИ ЗАПОСЛЕНО 6.000 ЉУДИ

У ИНОСТРАНЕ фабрике које послују у Привредној зони "Мали Бајмок" и запошљавају око шест хиљада људи, сваког јутра долазе радници из Куле, Сомбора, Бачке Тополе, Врбаса, Сенте, Кикинде... Многи од њих пролазе обуку у седишту компаније и брзо постају радници по свим европским критеријумима. Док већина на посао долази организованим аутобусима, неки су се одлучили и на пресељење у Суботицу, што је условило пораст потражње за становима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу