ИСПЛАТА 100 ЕВРА ОД 1. ФЕБРУАРА! На порталу Управе за трезор од јуче огромно интересовање младих за добијање државне помоћи

В.Н.

16. 01. 2022. у 07:39

ПРИЈАВЉИВАЊЕ грађана, старости од 16 до 29 година за добијање државне помоћи у изосу од 100 евра, како је и било најављено, почело је јуче.

ИСПЛАТА 100 ЕВРА ОД 1. ФЕБРУАРА! На порталу Управе за трезор од јуче огромно интересовање младих за добијање државне помоћи

Архива

Све до 30. јануара млади се за ову новчану помоћ могу пријавити на порталу Управе за трезор, на адреси идп.трезор.гов.рс, а интересовање је првог дана било огромно.

Како је истакао министар финансија Синиша Мали, за првих 18 сати пријавило се више од 500.000 младих, што је, како је указао, важан податак за Србију.

- То показује да смо погодили право у мету кад смо изашли са овим предлогом да помогнемо све младе од навршених 16 до навршених 29 година - рекао је министар Мали. - Ова мера показује снагу наше државе, као и то да држимо обећања. То је и доказ да држава може да помогне када је криза у свету.

Министар је подсетио да су, када је почела пандемија вируса корона, сви пунолетни грађани добили по 100 евра, након чега је била акција 30+30+20 евра, затим помоћ пензионерима, незапосленима, грађанима на КиМ, онима који су добили вакцину до маја, медицинарима...

Мали је раније најавио да ће младима новчана помоћ од 100 евра бити исплаћена 1, 2, и 3. фебруара, као и да је могу подићи у банци са личном картом.

Како су поновили у Министарству финансија, у циљу континуиране подршке становништву услед пандемије ковида 19, Влада Србије је омогућила свим држављанима Србије од навршених 16 до 29 година, који имају пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту, да у фебруару добију једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра, односно 11.758,56 динара.

- Помоћ се исплаћује на основу Закона о привременом регистру држављана Србије старости од 16 до 29 година. То значи да сви држављани Србије који су до 13. јануара напунили 16 година имају право на ову новчану помоћ, односно сви који до тог датума нису напунили 30 година - кажу у Министарству финансија.- Након уношења личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке) биће заведена пријава чији ће статус моћи да се провери на наведеном порталу.

У ресорном министарству објашњавају и да уколико држављанин нема рачун у банци, потребно је само да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун. Пријављени држављанин ће, након обраде пријаве, износ новчане помоћи моћи да подигне са свог или наменског рачуна.

ОДРЕЂЕНИ БЕЗ ПРИЈАВЕ

У МИНИСТАРСТВУ истичу и да за одређене категорије становништва нису потребне пријаве. Реч је о примаоцима новчане социјалне помоћи и особама у заводима за извршење кривичних санкција за које се новчана помоћ уплаћује без подношења пријаве.

ИСПИТИ, ОДЕЋА, КЊИГЕ...

МАЛИ је истакао да је преко друштвене мреже Инстаграм добијао коментаре младих на шта ће потрошити 100 евра и да су њихови одговори били различити:

- За плаћање испита, куповину патика, одеће, обуће, набавку књига...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)