БУРА У ЈАВНОСТИ: Одлука компаније "Делез Србија" уплашила раднике

Е. Б. ТАЛИЈАН

13. 01. 2022. у 10:03

ВЕЛИКУ буру на друштвеним мрежама и у јавности изазвала је одлука компаније "Делез Србија" да на позицији продавца могу да раде и они који имају завршену само основну школу, уместо средње стручне спреме која се до сада захтевала.

БУРА У ЈАВНОСТИ: Одлука компаније Делез Србија уплашила раднике

Фото Танјуг

Запослени у њиховим малопродајним објектима Maxi, Tempo и Shop&Go, који су се школовали за трговце, уплашили су се да ће им плате бити смањене. Поједини синдикати су алармирали јавност да је уочи Нове године, продавцима на потпис понуђен анекс уговора о раду, којим им се зарада, од 1. јануара, обрачунава са првим степеном образовања.

Међутим, како наводе у Асоцијацији слободних и независних синдиката (АСНС), то тумачење је погрешно. Овај анекс не утиче на њихове зараде, јер оне зависе од врсте посла које радник обавља. АСНС истиче да то јесте у складу са важећим прописима, али је неморално и представља понижавање и деградирање запослених трговаца. У "Делезу" објашњавају да је једини циљ измене захтеване стручне спреме за радно место продавац да се омогући већем броју кандидата да се пријаве за рад. Ранка Савић, председница АСНС, истиче да је ова промена неприхватљива и да нико нема право да мења квалификованост људи који су завшили трговачку школу и стекли знање за то радно место.

- То је понижавање и деградирање трговаца и образовног система - каже Савићева.

- Њихове плате, које су око 40.000 динара, уз прековремени и рад за празнике, мизерне су и мале. Решење за белгијског послодавца, који се жали да не може да нађе довољно продаваца, јесте да повећа зараде. Када би биле 60.000, онда би могао да их пронађе.

Она иронично оцењује да се "Делез" овако захвалио свим тим трговцима који се у време пандемије бесомучно жртвују, уз стално излагање вирусу, јер су непрестано у контакту са људима. Уместо, како истиче, да их награде и да им дају 13. плату, променили су им анекс уговора. Савићева објашњава да то сада не утиче на њихову зараду, али не значи да се тако нешто неће десити у некој наредној систематизацији, јер се показало да лако може да се промени. Сутра могу да закључе да, како је за продавца потребна нискоквалификована радна снага, може и коефицијент да се смањи. Све ово, како закључује, ствара неизвесност и несигурност код трговаца.

У компанији "Делез" истичу да измена захтеване стручне спреме за продавца не доводи до смањења уговорених плата запослених, нити до смањења износа пореза и доприноса које послодавац плаћа.

- Ни за једно радно место у малопродаји од 1. јануара ове године зарада није смањена - објашњавају у тој компанији.

- Уговорене зараде су увећане за раст минималне зараде у Републици Србији или више од тога, у зависности од радног места. На нивоу појединца, неким извршиоцима су, након процене потреба посла и радног учинка, понуђени премештаји на мање захтевна радна места са нижом основном зарадом, али такви случајеви су изузетак и учествују са мање од пет одсто у укупном броју запослених у малопродаји.

Они сматрају да медијска експлоатација ове теме није мотивисана добрим намерама и упозоравају да ће "Делез Србија" предузети све расположиве мере да заштити углед и интересе својих запослених и компаније.

НА ГРАНИЦИ

ТРГОВЦИ у "Делезу" кажу да су им сада зараде тако мале да једва састављају крај с крајем, а већина су породични људи са више деце. Сада је плата "продавца 1", који има већа задужења, око 41.000, а "продавца 2" око 38.000 динара. У новим уговорима се, и за једног и за другог, као стручна спрема наводи завршена основна школа, али ће "продавац 1" имати значајније вишу плату од "продавца 2". Ко ће добити који уговор одлучује компанија у складу са својим потребама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

МАТИ СЕ БОРИЛА КАО ЛАВИЦА: Мама Наташе Миљковић у затворској болници, тата у новинама - а она је живела сама са собом