ПОТРОШАЧИ НЕ ШТЕДЕ УОЧИ ДОЧЕКА: У целом свету се очекује се укупан промет између 1,28 и 1,3 билиона долара

С. Б.

30. 12. 2021. у 18:11

НОВОГОДИШЊЕ празнике, ваљда више него било које друге, у стопу прати потрошачка грозница.

ПОТРОШАЧИ НЕ ШТЕДЕ УОЧИ ДОЧЕКА: У целом свету се очекује се укупан промет између 1,28 и 1,3 билиона долара

Фото П. Митић

Купују се намирнице за свечану трпезу, али и поклони за најближе. Ове године ће малопродаја, према прогнозама "Дилојта", забележити раст од седам до девет одсто. На светском нивоу, током празника се очекује укупан промет између 1,28 и 1,3 билиона долара. Оволико су и тек ће оставити у радњама од новембра до јануара.

"Дилојт" предвиђа и да ће трговина преко интернета забележити раст од 11 до 15 одсто. Само електронски ће се потрошити између 210 и 218 милијарди долара ове сезоне.

- Очекујемо интензивну личну потрошњу током предстојеће празничне сезоне - каже Верица Најдановић, директорка у Сектору ревизије. - Како расте број вакцинисаних грађана и сви са више самопоуздања проводе време ван својих домова, врло вероватно ће доћи и до повећања потрошње у области услуга, укључујући угоститељске и туристичке услуге, док ће потрошња добара остати стабилна. Уједначено опадање штедње до нивоа из периода пре пандемије подржаће личну потрошњу и на тај начин допринети високом обиму малопродаје током ове празничне сезоне. Наставиће се раст продаје путем интернета јер се потрошачи континуирано све више опредељују за овакву куповину у свим категоријама.

Продаја током празника прошле године забележила је стопу раста већу од очекиване, а рачунало се на раст од 5,8 одсто.

- Трговци на мало треба да очекују успешну празничну сезону, јер ће ниво личне потрошње остати висок према нашим пројекцијама - додаје Верица Најдановић. - Док је с једне стране попустила забринутост потрошача за здравље и безбедност од прошлогодишње празничне сезоне, навике и понашање при куповини изазвани пандемијом се настављају. Трговци који су флексибилни у односу на променљива понашања потрошача, нуде погодне могућности за електронску и куповину у продавницама, и испуњавају наруџбине, оствариће раст продаје током ове празничне сезоне, а и у новој години.

ПРОШЛА ГОДИНА

ИЗМЕЂУ новембра 2020. и јануара 2021. године малопродаја је забележила раст од 5,8 одсто. Тада је остварен промет од 1,19 билиона долара. Између новембра 2020. и јануара 2021. године продаја преко интернета забележила је раст од 34,8 одсто и остварила укупан промет од 189 милијарди долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!