МАЛИ ПРЕДСТАВИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ПОДРШЦИ МЛАДИМА: Овим показујемо снагу наших финансија и бригу о онима којима је помоћ најпотребнија

Новости онлајн

11. 01. 2022. у 12:54

МИНИСТАР финансија Синиша Мали представио је данас посланицима у Скупштини Србије предлог закона чијим ће усвајањем бити омогућена исплата новчане подршке младим људима, држављанима Републике Србије у износу од 100 евра у динарској противвредности.

МАЛИ ПРЕДСТАВИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ПОДРШЦИ МЛАДИМА: Овим показујемо снагу наших финансија и бригу о онима којима је помоћ најпотребнија

Фото: Принтскрин/ mali_sinisa

Реч је о Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчанa помоћ за ублажавање последица пандемије болести CОVID-19 изазване вирусом SARS-CоV-2.

- Оно што је посебно важно, у овом закону дефинишу се и критеријуми и рокови за исплату ове помоћи. Пријава почиње у суботу 15. јануара а завршава се 30. јануара. Ми ћемо већ од 1. фебруара кренути са исплатом свима који су се за ову помоћ пријавили.  Пријављују се млади са навршених 16 и навршених 29 година и то на дан ступања на снагу овог закона - рекао је Мали. 

Он је објаснио да је процес пријаве веома једноставан и лак. Како је прецизирао, биће потребно да се на порталу Управе за трезор на месту предвиђеном за то унесе број личне карте, ЈМБГ и да се изабере банка где има отворен рачун. У случају да млада особа нема рачун у банци, биће јој отворен наменски рачун у банци коју одабере приликом пријаве.

Министар је поручио да држава са овим законом и најављеном новчаном подршком за младе, пензионере и здравствене раднике показује колико је јака и економски стабилна.

- Ми овим показујемо снагу наших финансија и бригу о онима којима је наша помоћ најпотребнија - поручио је он.

Мали је подсетио да ће у петак 14. јануара, на рачуне свих здравствених радника лећи 10.000 динара, као и да ће 10. фебруара пензионерима бити уплаћено по 20.000 динара како би и додатно ублажили негативне последице вируса Ковид 19.

Министар финансија подсетио је да су од 1. јануара повећане пензије за 5,5 одсто, по швајцарској формули, као и да је минимална цена рада повећана за 9,4 одсто, те минимална зарада достигла износ већи од 35.000 динара и да су повећане плате у јавном сектору у просеку од 7,4 одсто. 

 
- Прве увећане минималне зараде, плате и пензије биће исплаћене почетком фебруара и то је још један знак да испуњавамо обећања која смо дали у динар и у дан и да водимо рачуна о животном стандарду грађана Србије - рекао је Мали. 

Он је честитао и грађанима Србије на успесима које наша земља постиже, истичући да је по флеш процени Републичког завода за статистику стопа раста наше економије у 2021. години била 7,5 одсто.

- Са стопом раста од минус 0,9 одсто у 2020. години, ако погледамо те две године кумулативно то је раст од 6,5 одсто, и то је после Ирске највиша стопа раста у Европи. Србија побеђује у доба пандемије, највеће кризе, буџети које сте ви изгласали, начин на који смо се борили за повећање плата, пензија, капиталне инвестиције, дали су свој резултат у овој највећој стопи раста у ове две пандемијске године - казао је Мали.

Он је нагласио да је све ово постигнуто упркос огромној помоћи која је дата грађанима и привреди.

- Ово што исплаћујемо ове године, укупна помоћ за грађане и привреду износи 8,7 милијарди евра. То је 18 одсто нашег БДП-а. То је огромна цифра, али управо она показује снагу наше економије, стабилност наших јавних финансија и одговорност наше политике усмерене ка томе да помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија - рекао је Мали.

Он је изразио очекивање и да ће посланици подржати овај закон јер је, како је нагласио, ово изузетно лепа вест за младе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи