НОВАЦ "ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА" ЈАЧА ПРИВРЕДУ: Економиста Љубодраг Савић о ефектима државних издвајања током пандемије

Б. Ца.

30. 12. 2021. у 09:11

У ТРЕНУТКУ када је свет задесила пандемија вируса корона, Србија је попут многих других земаља изашла са пакетом економских мера намењених грађанима и привреди. Поједини и сада доводе у сумњу ефикасност ове помоћи, издвајање за минималце, нарочито једнократне донације грађанима и пензионерима.

НОВАЦ ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА ЈАЧА ПРИВРЕДУ: Економиста Љубодраг Савић о ефектима државних издвајања током пандемије

Љубодраг Савић

Економиста Љубодраг Савић сматра да је низ мера помоћи предузећима, као и такозвани новац "бачен из хеликоптера" држављанима Србије, користан и привредно оправдан. Исплата једнократне помоћи, сматра, само је наизглед безначајна.

- Сваки динар је потрошен, нико те паре није бацио у Дунав, већ њима куповао неопходне намирнице, плаћао дугове и рачуне, а новац наставо да циркулише и покреће привреду - каже Савић за "Новости". - Нема дилеме да је новац из државне касе, преусмерен на грађане који су се нашли у невољи, имао велике користи и за појединце и за целокупну домаћу привреду. И у недостатку свеобухватне анализе о ефектима економских мера, јасно је да су многа мала и микро предузећа преживела захваљујући неколико кључних одлука - гарантној шеми државе, као и кредитима кроз Фонд за развој. А није занемарљиво ни одлагање пореза на доприносе.

Како наш саговорник каже, укупна помоћ која је износила око 15 одсто БДП оживела је привреду у моменту највеће кризе. Многа предузећа су, први пут уз гаранцију државе, без хипотеке, могла да подигну повољне кредите. Минималци су спасли запослене у браншама које месецима нису могле да зарађују.

- Ефекат помоћи би био већи да није дељена линеарно, већ према имовном статусу, али нажалост за то нам још недостају социјалне карте грађана - каже Савић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ: Меридианбет добитник престиже ЦСР награде Wаннабе магазина