"БИСТРИЦА" ОБЕЗБЕЂУЈЕ И СТРУЈУ ЗА ПРОДАЈУ: Реверзибилна хидроелектрана значајна и због производње и због трговине електричном енергијом

Е. Б. Т.

28. 12. 2021. у 11:12

ИЗГРАДЊА реверзибилне хидроелектране "Бистрица" је велики подухват и будуће моћно енергетско оружје у рукама "Електропривреде Србије". Она је значајна и због производње и због трговине струјом, јер је то једини начин да се складишти електрична енергија.

БИСТРИЦА ОБЕЗБЕЂУЈЕ И СТРУЈУ ЗА ПРОДАЈУ: Реверзибилна хидроелектрана значајна и због производње и због трговине електричном енергијом

Осим ове ХЕ "Бистрица" градиће се и реверзибилна / Фото промо

Ово, у разговору за "Новости", каже стручњак за енергетику Милош Здравковић, коментаришући најаву председника Александра Вучића да ће следеће године почети да се ради тај најважнији енергетски пројекат за нашу земљу.

- Ми сада имамо једну реверзибилну, ХЕ "Бајина Башта", инсталисане снаге 600 мегавата, и то је бисер наше електропривреде - истиче Здравковић. - Планирано је и да "Бистрица" буде сличне снаге. Она је битна и због производње и због трговине струјом, јер је то једини начин да се складишти електрична енергија. Када имамо вишкове струје, пумпамо воду у језера, а када немамо, повлачимо ту воду.

Цена струје није фиксна, већ стало варира на берзи. Како наводи, најјефтинија је ноћу, а најскупља је дању око два по подне. Разлика у цени може да буде и један према сто. Здравковић истиче да је то економски веома исплатив пројекат.

Вучић је недавно, приликом обиласка нововарошког села Сеништа, истакао да не постоји већи енергетски интерес за Србију од РХЕ "Бистрица".

- Морамо до 2028. године да решимо, да имамо довољно струје да је продајемо - истакао је Вучић. - Све више струје трошимо, половина оде на индустрију.

Он је истакао да би желео да пројекат изградње РХЕ "Бистрица" у потпуности припада Србији, иако је вредност инвестиције 600 до 700 милиона евра. Вршилац дужности директора "Електропривреде Србије" Милорад Грчић рекао је да је реално да ова РХЕ на мрежи буде 2025. године. Реверзибилне хидроелектране раде на принципу пумпања воде из доње акумулације, реке или језера у горњу, када је тражња за струјом мања, а производњом енергије коришћењем воде из горње акумулације када је тражња већа. Четири деценије је у плану изградња реверзибилне хидроелектране "Бистрица", али је реализација пројекта тек сада покренута.

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА ИДЕЈНИ ПРОЈЕКАТ

ЕПС је расписао тендер за израду идејног пројекта и студије оправданости за изградњу РХЕ "Бистрица", који истиче 28. јануара. У документацији се наводи да израду пројектне документације треба базирати на идејном пројекту из 1981. године који је урадио "Енергопројект - Хидроинжењеринг" из Београда. Будућа РХЕ је деривационо постројење са машинском зградом лоцираном у близини десне обале реке Лим, на потезу између бране Потпећ са низводне, и постојеће ХЕ "Бистрица" са узводне стране.

БЛОКОВИ Б1 И Б2 ТЕНТ ВАН ФУНКЦИЈЕ

ПОСЛЕ пожара који је у недељу избио на блоку Б1, догодило се оштећење на блоку Б2 ТЕНТ, због чега су избачени из погона. Како је речено из "Електропривреде Србије", очекује се да ће данас оба блока бити враћена у систем. Јучерашња хаварија на блоку Б2, изазвана оштећењем млинског кола, избацила је тај блок из погона. Није било повређених радника, речено је на хитној седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)