ЕВРОПА КУПУЈЕ САВ ПОСТОЈЕЋИ ГАС: Танкери који су пловили у Азију хитно променили правац

Novosti online

22. 12. 2021. у 17:33

ТАНКЕРИ пуни течног природног гаса који су пловили ка Азији променили су правац и иду ка Европи, где цена гаса побија рекорде, пише Financial Times.

ЕВРОПА КУПУЈЕ САВ ПОСТОЈЕЋИ ГАС: Танкери који су пловили у Азију хитно променили правац

Фото: Депоситпхотос

-Бродови на половини пута мењају правац ради снабдевања европских потрошача који су спремни да плате више, пошто су цене тамо поставиле нове рекорде, пише лист.

Вредност кота последњих дана нагло је порасла и јуче поставила нови рекорд – 2190,4 долара за хиљаду кубних метара.

-Европско тржиште гаса је изашло испод контроле, рекао је листу директор одељења гасне компаније Platts Кјаран Роу (Ciaran Roe).

По његовим речима, то доводи до раста потражње због чега танкери и мењају правац транспорта гаса. Разлика између вредности гаса на европском и азијском тржишту је сада максимална: према подацима компаније Platts, спотови испорука у Европу се оцењују на око 48,5 долара за милион британских термалних јединица (БТЕ) у поређењу са 41 долар у Азији.

-Транспорт гаса укључује преусмеравање америчких бродова са течним природним гасом који су се кретали у Азију, у европске луке и прву партију аустралијског течног природног гаса у Европу више него за последњих десет година, указао је аналитичар консалтинг компаније ICIS, који прати танкере са течним гасом Алекс Фроули.

По његовим речима, које наводи Financial Times, Royal Dutch Shell који је потписао уговор са терминалом за течни гас Pampa Melchorita у Перуу, преусмерио је перуански гас у Велику Британију, први пут од 2019. године. Од краја октобра тамо су испоручили седам таквих терета. На крају, како се очекују извори листа, до краја године у Европу ће стићи 15-20 танкера више него обично, и исто толико у јануару.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО: ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ - Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ПРОИЗВОЂАЧИ ШЕЋЕРА СКОРО ДУПЛИРАЛИ ИСПОРУКЕ: Шпекулант из Колубарског округа није продавао амбалажу од килограм