ЗАДУЖЕЊЕ НАМ РАСТЕ 7,5 МИЛИОНА ДНЕВНО: Становништво и привреда тренутно дугују више од 26,3 милијарде евра

Б. Ца.

14. 12. 2021. у 11:00

ЗАЈЕДНИЧКИ дуг становништва и привреде према банкама престигао је на крају новембра цифру од 26,3 милијарде евра. Само за месец дана задужили смо се око 32 милијарде динара или приближно 272 милиона евра. У протеклих пола године сваког дана наши људи и фирме зајмили су од банака око 7,5 милиона евра.

ЗАДУЖЕЊЕ НАМ РАСТЕ 7,5 МИЛИОНА ДНЕВНО: Становништво и привреда тренутно дугују више од 26,3 милијарде евра

Архива

Последњи кредитни извештај Удружења банака Србије показао је да се до краја претходног месеца становништво задужено 42 одсто укупног дуга - 11,1 милијарде евра. Више од половине дугује привреда око 14,6 милијарде, а предузетници још око пола милијарде евра.

- За месец дана дуг је порастао за око један одсто, а од прошле године то је повећање од 8,9 процената - податак је извештаја УБС. - Становништво и предузетници су се задужили више од 10 одсто, а предузећа 7,7 процената.

Према врстама кредита, за годину дана убедљиво су највише порасле потрошачке позајмице - 25 процената. На основу њих износ дуга је око 191 милиона евра, али је само годину дана раније био за око 30 милиона мањи.

Највећи удео у целокупном дугу, ипак, заузимају готовински кредити. Тренутно се отплаћује око пет милијарди евра преко ових зајмова. Мало мање - 4,6 милијарди евра износи дуг по стамбеним кредитима, који за годину дана заузимају вицешампионско место по скоку - за 16,7 процената порастао је за годину дана. Нису занемарљиви ни кредити које узима пољопривреда, који такође из године у годину расту, а нарочито у месецима после короне. На крају претходног месеца тај дуг је био око 672,2 милиона евра.

- Укупно учешће доцње у дугу за банкарске кредите 30. новембра је било 3,2 одсто, док је на исти дан 2020. године било 3,6 процената - стоји у Извештају. - Удео доцње када су у питању позајмице правних лица је 3,6 процената, предузетника - 3,5 процената, а становништва 2,6 одсто. Удео доцње у остатку дуга код лизинг уговора је 5,2 одсто. Највише се касни у покривању минуса на рачуну, где је у доцњи 11,2 одсто дуга.

У МИНУСУ ТРИ ОДСТО РАЧУНА

ЗА око пет процената порастао је и број текућих рачуна којих је на крају прошлог месеца било више од 8,3 милиона. Њих је отворило 5,6 милиона клијената банака. Број рачуна који су склизнули у недозвољени минус је 241.886, а 42.185 динара је просечан износ дозвољеног прекорачења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз