МОМИРОВИЋ: Србија ће ускоро инфраструктуру довести на ниво какав имају земље Западне Европе (ФОТО)

Novosti online

03. 12. 2021. у 15:12

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са амбасадорoм Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом и том приликом истакао посебну захвалност Европској унији од које Србија добија значајну бесповратну помоћ у изградњи комуналне инфраструктуре, канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода као важних еколошких пројеката.

МОМИРОВИЋ: Србија ће ускоро инфраструктуру довести на ниво какав имају земље Западне  Европе (ФОТО)

Фото: Новости

- Историјски, цивилизацијски и економски Србија припада Европи, а ускоро ћемо и нашу инфраструктуру довести на ниво какав имају земље Западне Европе. Наше стратешко опредељење је приступање Европској унији и ми заиста јако пуно радимо на томе да Србија што пре постане пуноправна чланица Европске уније.

Европска унија је главни економски партнер Србији, као и главни партнер у инвестицијама у инфраструктуру. Данас смо разговарали и о другим пројектима. Највише је речи било о железничком Коридору X, а пре свега о делу од Београда до Ниша, који ћемо врло брзо кренути да реализујемо, као и о великим бесповратним средствима које ће институције ЕУ обезбедити.

Фото: Новости

 

Причали смо о постројењима за пречишћавање отпадних вода, канализационој инфраструктури, као и еколошким околностима у Србији и томе како ми морамо да спроведемо наше еколошке пројекте за које добијамо заиста значајну бесповратну помоћ од наших ЕУ партнера - изјавио је министар Момировић. Министар Момировић захвалио се амбасадору Жиофреу на искреној подршци коју Европска унија пружа Србији, и истакао посебну захвалност институцијама Европске уније које су определиле велика бесповратна средства за изградњу изузетно важног пројекта „Ауто-пута мира“ од Ниша до Приштине.

- Заједно са председником Србије Александром Вучићем и министром Томиславом Момировићем јуче смо званично обележили почетак изградње деонице „Ауто-пута мира“ код Ниша. Европска унија за ту деоницу даје бесповратну помоћ у вредности од 40 милиона евра, док је преко 180 милиона евра обезбеђено кроз повољне кредите Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој - изјавио је Жиофре.

Амбасадор Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре је након разговора са министром Момировићем истакао да је Европска унија главни донатор и највећи трговински партнер Србије и одатле долази највише страних директних инвестиција у Србију.

Амбасадор је закључио истичући да ће бити важно да наставимо да радимо на бољем повезивању Србије са Европском унијом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)