КЛИСУРА ВОДЕЋА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ: Премијерка Брнабић обишла радове на обнови Овчар Бање

В. И.

29. 11. 2021. у 15:38

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић обишла је у понедељак радове на обнови Овчар Бање, али и целог подручја Овчарско-кабларске клисуре, која је проглашена за предео изузетних одлика.

КЛИСУРА ВОДЕЋА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА У СРБИЈИ: Премијерка Брнабић обишла радове на обнови Овчар Бање

Фото: В. И.

Тренутно се изводе радови на изградњи саобраћајнице до видиковца  на Каблару, а у центру Овчар Бање граде се амфитеатар и Природњачки центар, па ће само у овој години бити у путну и туристичку инфраструктуру бити уложено око пола мијираде динара.

По речима премијерке Брнабић, клисура ће наредних година постати једна од водећих туристичких дестинација у Србији, чему ће допринети и изградња ауто-пута од Прељине до Пожеге, што ће изместити саобраћај из овог заштићеног подручја.

- Ауто-пут до Пожеге потпуно ће изместити саобраћај, а клисура ће бити враћена људима и природи. Те два пројекта се раде паралелно. Кад пустимо пут до Пожеге биће презентовано шта је урађено у клисури. Та два пројета су повезана кроз ефикасан и заједнички рад ресороних министарстава, локалне самоуправе и свих институција. Реализовани су пројекти од 185 милиона динара и много тога је завршено - амфитеатар, пристаниште на језеру Међувршје, Железничка станица. Буџетириће се још 500 милиона динара, биће завршен Природњачки центар и набавка еколошког катамарана. Изградња комплетног пута до видиковца на Каблару допринеће још већем броју посетилаца, као и изградња стакленог видиковца који ће бити јединствен у Србији. Ово је изузетан предео који желимо да покажемо Европи и свету - казала је премијерка Ана Брнабић.

Ускоро ће, како је нагласила Брнабићка, бити расписана јавна набавка за изградњу РХ центра у самој Овчар Бањи. За овај пројекат, односно за изградњу и опремање опредељено је пет милиона евра и „управо његова реализација круцијалана је за развој здравствени туризам“.

- За очекивати је да ће Овчар Бања, на 5.000 хектара заштићеног подручја са свим манастирима бити једна од најлепших бањских лечилишта и туристичких атракција. Туристима ће на располагању бити стаза за планинаре и алпинисте, потпуно реконструисана железничка станица, нови трг у Овчар Бањи, као и Природњачки музеј. Доста ће се улагати и у спорт и рекреацију. У наредној години, по завршетку пројекта за канализацију и водоводну мрежу, очекујемо четири милиона за инвестицију. И прилази манастирима ће бити уређени, у току је изградња паркинга испред манастира Благовештење и само та инвестиција износи 14 милиона динара. Заочекивати је да ће у наредне две године преко 55 милиона евра бити уложено у пројекте – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЛУМБЕРГ: ПУТИН ГУРА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ ДО ТАЧКЕ ПРЕЛОМА Берлин припрема становништво на мрачна времена