УГАШЕНА ПОЛОВИНА ФИЛИЈАЛА: За деценију у Србији број банака се смањио за десет, а чак је и запослених мање за четвртину

Б. Царановић

25. 11. 2021. у 12:09

УСКОРО ће у нашој земљи уместо садашњих 24, пословати за четири мање, јер је толико процеса међусобног спајања банака у току. Пре две деценије ових финансијских институција је било за 50 више! У односу на 2011. годину, у Србији банкарски сектор остао је без четвртине радника, а затворено је 46 одсто експозитура. У централној банци тврде да укрупњавањем банака у Србији није смањен квалитет финансијских услуга.

УГАШЕНА ПОЛОВИНА ФИЛИЈАЛА: За деценију у Србији број банака се смањио за десет, а чак је и запослених мање за четвртину

Фото Танјуг

Протеклих година евидентан је тренд смањивања броја банака, њихова интеграција и укрупњавање банкарког тржишта. Последњи на листи је недавни захтев Народној банци Србије од Рајфајзен банке за преузимањем Креди агрикол. Поступак по овом захтеву још је у току, као и по захтеву Еуробанке за припајање Директне банке. У наредном периоду очекује се и припајање Комерцијалне банке НЛБ банци, као и стицање власништва у Сберб банци од АИК банке.

Банке које остају имају све мање запослених и пословница, што је у складу са промоцијом мобилног и електронског банкарства, где клијенти све више сами обављају посао банкара, самосталним уплаћивањем, подизањем новца, електронским узимањем кредита...

Како из Централне банке кажу, број запослених на нивоу банкарског сектора у септембру 2021. године износио је 22.503, док је у години пре короне - 2019. било 23.087. радник. Више од 500 банкара је од тада остало без посла, а у односу на деценију раније када их је било 29.228, сада их је за готово 7.000 мање. Када је реч о броју организационих делова, на нивоу банкарског сектора у септембру 2021. године организациону мрежу је чинило 1.536 филијала, 2019. године 1.598, а 2011. - 2.383 организациона дела, што је за 847 више него данас.

- У односу на прошлу годину и годину пре короне у банкарском сектору Републике Србије пословало је 26 банака, а 2011. године 33 банке - овјашњавају у НБС. - У протеклом периоду, дошло је до више промена у власничкој структури. У складу са својим законским овлашћењима, НБС је решавала о захтеву банке за давање сагласности за припајање другој банци, или за стицање власништва које омогућава пет одсто и више гласачких права у другој банци. Услови су регулисани Законом о банкама и подзаконским прописима, а подразумевају економску оправданост статусних промена и да нема негативне последице на стање на финансијском тржишту.

Како наши саговорници кажу, укрупњавање банака је допринело већој ефикасности и унапређењу квалитета производа и услуга, као и већој отпорности банкарског сектора, а самим тим и очувању стабилности финансијског система. Како објашњавају, промена власничке структуре не утиче на континуитет пословања банке, као ни на права и обавезе које је банка до те промене преузела, па ни утицај на промену статуса клијената банке.

ИСТЕ УСЛУГЕ И ПОСЛЕ ПРОДАЈЕ

КАДА банка стекне власништво и постане нови акционар друге банке, и даље има иста права и обавезе према клијентима - објашњавају у НБС. - Уговори који су закључени не трпе измену, а клијенти задржавају сва права која су уговорена с банком. До промене производа и услуга може доћи једино ако банка која је променила власника понуди клијентима друге услове, а од клијената зависи да ли ће их прихватити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова