ПОДРШКА ЗА 25.000 МАЛИХ БИЗНИСА: Покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање

Novosti online

17. 11. 2021. у 12:48

МИНИСТАР финансија Синиша Мали и представници Немачке развојне сарадње (ГИЗ), НАЛЕД-а и компанија ВИСА и Мастеркард потписали су данас у Министарству финансија Споразум о сарадњи којим је званично лансирана Национална иницијатива за безготовинско плаћање, пројекат подршке малим трговцима и институцијама да модернизују своје пословање и омогуће грађанима бољи и сигурнији начин плаћања – картицом или мобилним телефоном – у радњама, угоститељским објектима, и на шалтерима широм Србије.

ПОДРШКА ЗА 25.000 МАЛИХ БИЗНИСА: Покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање

Фото: Танјуг

Иницијативом је, између осталог, предвиђена подршка изради и спровођењу новог Националног програма за сузбијање сиве економије, едукација и јачање свести грађана и привреде о могућностима безготовинског плаћања и предностима у односу на кеш, размена искустава са земљама региона и света, а окосница пројекта је развој прихватне инфраструктуре у малим и средњим предузећима и на шалтерима институција. Кроз посебан програм субвенција планирано је увођење до 25.000 ПОС терминала на продајним местима на којима до сад није било могуће платити картицом, уз снижене трговачке накнаде у трајању од годину дана.

Министар финансија Синиша Мали је нагласио да је осим е-фискализације и е-фактура, и безготовинско плаћање веома важно за развој транспарентне економије и фер конкуренције.

Фото: Танјуг

- Уз е-фискализацију и увођење система е-фактура, овим Споразумом додатно промовишемо борбу против сиве економије и безготовинско плаћање. Њиме је предвиђена набавка 25.000 уређаја које ће НАЛЕД и ГИЗ субвенционисати за мале предузетнике - навео је Мали и додао да су Министарство финансија и Влада Републике Србије отворени за сарадњу и сличне иницијативе, као и за помоћ уколико буде потребе да се број уређаја повећа.

Објаснио је да Министарство финансија тренутно спроводи две велике иницијативе – уводи се нови систем фискализације, као и е-фактуре.

- Почели смо да уводимо нови систем фискализације 1. новембра, а овом приликом позивам све предузетнике који су обвезници новог Закона о фискализацији да набаве нове фискалне уређаје. У овом тренутку је око 40.000 предузећа већ пријављено за субвенције. Очекујем да ће до краја априла следеће године, када је и крајњи рок за увођење фискализације, сви обвезници бити у потпуности спремни за ту велику промену - навео је Мали.

Фото: Танјуг

Осврнуо се и на увођење система е-фактура, за шта је рекао да је резултат ослушкивања привреде и њених потреба.

- Електронске фактуре уводимо у две фазе. Наиме, до краја године сва јавна предузећа и корисници јавних средстава треба да пређу на тај систем, а до краја 2022. године приватни сектор који је у систему ПДВ-а. Дакле, реч је о још једној иницијативи која треба да допринесе транспарентнијем, атрактивнијем, конкурентнијем пословном окружењу у нашој земљи - закључио је он.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је вишегодишњи пројекат који су покренули ГИЗ, Мастеркард и Виса, у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија, под окриљем девелоп програма немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

Фото: Танјуг

- Девелоп програм повезује јавни и приватни сектор у реализацији пројеката од значаја за целокупну заједницу, попут ове иницијативе која доприноси борби против сиве економије и већој финансијској инклузији у Србији. У њеном спровођењу ГИЗ ће се водити принципом „Да нико не буде изостављен“ како бисмо обезбедили позитиван ефекат развоја безготовинских плаћања на осетљиве друштвене групе. Такође, иницијатива је отворена за све заинтересоване организације и компаније из банкарског, ICТ и других сектора, које желе да допринесу изградњи безготовинског друштва и остварењу циљева Агенде 2030 - рекла је директорка ГИЗ Србија Даниела Функе.

Национална иницијатива инспирисана је сличним програмом у Пољској, где је за више од три године уведено 430.000 нових ПОС терминала, односно готово 40% од постојећих 1,1 милион. Терминале је добило 303.000 трговаца тако да је број оних који прихватају безготовинско плаћање сада повећан на више од 490.000.

Фото: Танјуг

- Пројектом желимо да подржимо развој свих видова безготовинских плаћања у Србији било да је реч о картицама, инстант плаћањима скенирањем QR кода, онлајн и мобилном банкарству и плаћањима „нове генерације“. Циљ нам је да малим трговцима спустимо трошкове, а грађанима обезбедимо могућност избора како ће куповати или плаћати услуге. Са додатних 25.000 ПОС локација планирамо да повећамо расположиву инфраструктуру за готово четвртину. Иако сада имамо готово 110.000 активних ПОС терминала, треба имати у виду да је то и даље 2,2 пута мање на милион становника у односу на просек ЕУ - нагласила је извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Слоган Националне иницијативе је „Бољи начин“ с обзиром на предности безготовинских плаћања наспрам кеша када је реч о ефикасности, поузданости и сигурности.

Фото: Танјуг

- Мастеркард истраживање показало је да 80% грађана Србије има могућност бесконтактног плаћања картицама и мобилним телефонима, а ову опцију највише користе у супермаркетима, на бензинским пумпама и за куповину гардеробе. Чак 79% испитаника истиче да су таква плаћања бржа и једноставнија од других начина. Пандемија коронавируса је створила још већу потребу за безготовинским плаћањима и зато је битно да подржимо мале привреднике да се прилагоде и стекну нове клијенте - рекла је Јелена Ристић, директорка за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ у компанији Mastercard.

Једна од кључних предности безготовинских плаћања јесте и чињеница да је трансакција видљива и забележена, за разлику од трансакција у кешу, где промет остаје неприметан пореским органима ако није издат рачун.

Фото: Танјуг

- Наше истраживање показало је да би повећање дигиталних плаћања за само пет одсто током пет година могло да смањи обим сиве економије и до 13%. Зато је развој безготовинског друштва један од приоритета који делимо са државом. Чак 84% глобалне сиве економије заступљено је у седам сектора, међу којима су малопродаја и угоститељство. Верујемо да Националном иницијативом можемо да направимо велику промену у овим секторима - рекла је Ана Марковић, директорка пословног развоја у компанији ВИСА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)