РЕФЕРЕНТАНА КАМАТНА СТОПА ОСТАЈЕ 1 ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

С.Б.

09. 11. 2021. у 13:17

НАРОДНА банка Србије задржала је на данашњој седници Извршног одбора референтну каматну стопу на нивоу од 1 одсто, и истовремено повећала прогнозу раста бруто домаћег производа на распон од 6,5 до 7,0 процената.

РЕФЕРЕНТАНА КАМАТНА СТОПА ОСТАЈЕ 1 ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

Архива

Из централне банке је сопштено, да ће НБС наставити са пооштравањем монетарних услова путем репо стопе и повлачењем већег износа вишкова ликвидности из банкарског сектора.

Извршни одбор је оценио да се позитивни ефекти претходно донетих обимних монетарних и фискалних мера на економску активност, укључујући и трећи пакет подршке привреди и грађанима, могу очекивати и у наредном периоду и да повољни финансијски услови могу бити одржани и с нешто мањим степеном експанзивности монетарне политике.

Поново је указано на снажну динамику раста домаће економске активности, која је у сва три тромесечја ове године надмашила очекивања, тако да се, према процени НБС, бруто домаћи производ сада налази изнад нивоа пре пандемије за преко 3 одсто.

Централна банка је повећала прогнозу раста Србије за 2021. годину са 6,5 процената на распон од 6,5 до 7 одсто, а у средњем року предвиђа раст БДП-а између 4 и 5 одсто, што ће допринети наставку конвергенције ка земљама Европске уније.

На повећање инфлаторних притисака утицали су скок светских цена енергената и других примарних производа, застоји у снабдевању и знатно више цене транспорта на глобалном нивоу, уз ефекте ниске базе из претходне године. Поред тога, у трећем тромесечју је, због суше, изостао сезонски уобичајен пад цена поврћа на домаћем тржишту, што је у највећој мери утицало на то да међугодишња инфлација, од 5,7 посто у септембру, буде виша од очекивања НБС.

Извршни одбор је нагласио да се базна инфлација у Србији и даље налази у доњој половини циљаног распона укупне инфлације  за разлику од већине других земаља у региону које су у режиму циљања инфлације.

Томе је, како се додаје, у највећој мери допринела очувана стабилност девизног курса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)