СВАКИ 20. КАСНИ СА ОТПЛАТОМ ''ПЛАСТИКЕ'': За само месец дана угашено или затворено око 5.500 кредитних картица

Б. Царановић

01. 11. 2021. у 14:00

СВАКИ осми динар потрошен са кредитне картице не враћа се на време.

СВАКИ 20. КАСНИ СА ОТПЛАТОМ ПЛАСТИКЕ: За само месец дана угашено или затворено око 5.500 кредитних картица

Фото Н. Фифић

А сваки 20. власник касни у отплати обавеза. Таквих проблематичних "пластика" је према последњим подацима Удружења банака Србије 25 одсто више него пре годину дана. Зато се последњих месеци интензивно смањује број корисника ове врсте позајмица.

Последња статистика показује да је само за месец дана угашено или затворено око 5.500 кредитних картица, а за годину дана из употребе избачено чак 85.000. Тренутно је непун милион корисника - 991.297. У години пре короне, клијената банака који су имали неку од кредитних картица било је око милион и шездесет хиљада. Они који одустају углавном као разлог истичу неповољне услове отплате и превисоке камате.

- Имала сам картицу са лимитом од 100.000 динара и месечно сам издвајала око 5.000 динара за рату, али је дуг увек остајао исти - каже Панчевка Јелена С. - Схватила сам да ме на каматама озбиљно пељеше и да упркос отплати сваког месеца, главница готово да не мрда. На крају сам узела позајмицу у фирми, вратила цео дуг по картици и са радошћу гледала како је секу.

Фото АП

У овом моменту, око милион корисника поседује 1,2 милиона картица различитих пословних банака у Србији, 60.267 партија је у кашњењу, односно њихови власници не измирују обавезе у утврђеним роковима. Прошлог септембра је таквих картица у доцњи било 47.916, на шта су вероватно утицале мере Народне банке Србије за ублажавање ефеката пандемије. Како стручњаци кажу, многим клијентима су смањени приходи или су остали без посла, па отуда толико повећање у кашњењу отплате.

Кредитни извештај УБС показује да је у 2018. години доцња у укупном дугу по кредитним картицама учествовала са око 14 процената. Наредне 2019. године 13 одсто обавеза није редовно плаћано, прошле године је сваки десети динар био у доцњи, а ове је поново дошло до пораста, па је 12,2 одсто дуга по картицама у кашњењу. У односу на отплату обичних кредита разлика је велика - проблематичних позајмица "на пластици" је пет пута више него код обичних зајмова.

Већина банака толерише да клијент не плати рату један месец, али се већ следећег предузимају мере, попут блокаде рачуна. У случају да се касни 60 дана у отплати, било недозвољеног минуса, рате кредита, подаци стижу до Кредитног бироа. Тамо, пак "лош глас" о клијенту остаје три године.

Везани за рачун

У ПАЛЕТИ кредитних картица, има оних које имају улогу чекова, за плаћање на одложено без камате, или које износ деле на рате. Поједине су везане за рачун и аутоматски "скидају" рате када им је време, а код других клијент сам уплаћује. Ефективна каматна стопа је од 19 до 35 одсто.

И износ мањи

ИЗНОС одобреног лимита по кредитним картицама у септембру је био 91.056 динара, што је за око два одсто мање него прошле године. Када је реч о новцу који се у просеку користи од одобрене суме, тренутно је то 30.466 динара, што је за око десет одсто мањи износ него прошлог септембра. Тада је износ у коришћењу у просеку био 33.811 динара.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОНИ ПРЕДВОДЕ РУСЕ НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ: Од Кадироваца до падобранаца и оклопних јединица