У ЕМИРАТИМА ВРЕДНО РАДИ 10.000 СРБА: Репортер "Новости" у Дубаију, где се до марта 2022. одвија највећа светска привредна манифестација

Душан СТОЈАКОВИЋ

10. 10. 2021. у 08:38

СВЕ се може кад се емири сложе. Тако би се могли описати Уједињени Арапски Емирати. Иако ова држава на Арабијском полуострву са излазом на Персијски залив има чак седам династија, моћ и богатство нису спречили исто толико краљева да заједно створе федерацију и једну од најбогатијих држава на свету и то у пустињи.

У ЕМИРАТИМА ВРЕДНО РАДИ  10.000 СРБА: Репортер Новости у Дубаију,  где се до марта 2022. одвија највећа светска привредна манифестација

Председник Србије приликом отварања нашег павиљона у Дубаију / Фото Д. Стојаковић

Сувишно је причати о чудима која су подигли на песку или у мору. Готово да цео свет зна за "Бурџ калифу", највишу зграду на свету, или вештачка острва у облику палми. Туристи плаћају 100 долара улаз на плажу да би се купали гледајући на једролики "Бурџ ал Араб". Сви су чули, ако већ нису искусили, и о скијању у тржном центру...

Луксуз је могуће видети на све стране, чак се и пустиња крије тако што су посадили живу ограду уз ауто-путеве са пет-шест трака по правцу, па кад се климатизованим колима или аутобусом пролази, делује као да сте на неком другом месту.

Ипак, излазак из возила суочава туристу са октобарских 40 степени у хладу, а тек ноћу "освежи" на, такође непријатних, 30 целзијуса. Савет онима који би да посете Дубаи је да то чине у новембру, децембру и јануару, када су температуре око 30 степени и када је море прихватљиво топло у поређењу са врелим октобарским. Чак и у хотелима хладе воду у базенима!

Тешки услови за живот компензовани су одличним условима за зараду. Осим нафте, које је све мање, новац стиже и од услуга, јер је Дубаи место са највише престижних хотела, а индустрија забаве цвета. Истовремено, новац од "црног злата" уложен је и у изванредна логистичка постројења која бродске товаре препакују за неколико десетина минута.

Наш новинар на штанду Србије / Фото Д. Стојаковић

Емираћани су свесни да нафте неће бити довека, па чине све да направе државу која ће моћи да зарађује и живи и кад четвороточкаше буду покретале само батерије. Отуда није изненађење што је баш у овој земљи, на 438 хектара, организована светска изложба "Дубаи ЕКСПО 2020", која је због короне отворена тек пре десетак дана и трајаће све до краја марта идуће године. Међу павиљонима на овој престижној изложби место је пронашао и наш, српски. Креативни тим предвођен Аном Илић, директорком националне плаформе "Србија ствара" и вишом саветницом премијерке, направио је изузетан павиљон назван "Србија ствара - инспирисани прошлошћу, градимо будућност". Ту ће бити кућа српских привредника у наредних шест месеци, а идеја је да у том периоду у Дубаи дође њих око хиљаду.

Привредна комора Србије је за њих обезбедила пословни центар, где ће бесплатно моћи да се састају са потенцијалним партнерима. Осим тога ПКС плаћа чартер лет и котизацију, односно улазницу. Уз контакте, то је прилика да велики број наших компанија нађе партнере не само у арапском свету, него и у азијским и афричким земљама.

Да је велики задатак пред нашим привредницима сведочи и одлазак у тамошње радње. Детаљно смо прегледали један супермаркет ланца "Карфур", величине стадиона наших фудбалских суперлигаша, а нажалост пронашли тек један српски производ смештен на најдоњој полици. Реч је о "евроблок" чоколадици. Комшије се боље котирају. Словеначки произвођач виршли има десетак својих производа у расхладним витринама.

Хрвати нуде своје зачине, али и нешто што Срби, без претеривања, праве најбоље - ајвар, што нимало није похвално за нас. Зато је ЕКСПО прилика да Србија покаже шта има, зна и може. Утисак је да има простора за наше производе, али и индустрију, поготово иновативну. Хоће ли наша привреда у томе успети, видеће се тек половином следеће године када буде познато колико уносних послова је остварено.

 

Бурж ел Араб, симбол Дубаија / Фото Д. Стојаковић

Иначе, у Дубаију живи готово десет хиљада Срба. Они су најбоља препорука за нашу земљу. Велики број ради важне и стручне послове и како се може чути, на добром су гласу. Већина њих дошла је трбухом за крухом. Иако је много успешних Срба, неки су нам рекли да је без обзира на висину примања, вероватно уносније радити на сличним позицијама у Европи. Свака функција и звање доносе и обавезу становања у одређеном кварту, прописан је и квалитет аутомобила. Незамисливо је да немате собарицу, а подразумева се и дадиља... Отуда, премда примања јесу висока, и расходи су велики.

Занимљиво је и да су од десетак милиона становника УАЕ чак 40 одсто Индијци на привременом раду, а још 16 процената људи из Бангладеша. Домицилног становништа има тек око два милиона.

ПАВИЉОН ПЕТ ГОДИНА?

ПРВОБИТНО је било планирано да се сви национални или компанијски павиљони рециклирају, када се у марту 2022. званично заврши ЕКСПО. Ипак, размишља се да се свим учесницима дозволи да још пет година користе ове објекте који су готово у потпуности направљени од материјала који могу да се поново искористе. После овог периода, највероватније ће ове грађевине и инфраструктура бити понуђени почетницима у бизнису.

ПРОЈЕКАТ СРПСКЕ ФИРМЕ

НА пројекту павиљона УАЕ учествовала је и српска фирма "Урбан планинг гајд инжењеринг" д.о.о. (УПГ), основана 2005. године у Инђији. Ова новосадска компанија од 2013. године има представништво у Абу Дабију. Тим инжењера приликом пројектовања челичних конструкција радио је под надзором Горана Филиповића и Огњена Суџума из Абу Дабија, односно Дејана Анкића из Новог Сада.

- Детаљи покретних крила су били најкомпликованији за пројектовање пошто је било потребно да се узме у обзир и угиб у различитим положајима, као и приликом затварања и њиховог отварања - каже за наш лист Дејан Анкић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ИМА НАЈВЕЋУ ПЛАТУ? Просек изнад 70 хиљада динара