СКУПЉИ ГАС УПЛАШИО ПОЛА СВЕТА: Драстичан скок цена могао би да укасни бројне компаније

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

05. 10. 2021. у 12:00

ПРОГНОЗЕ западних гасних стручњака уплашиле су потрошаче плавог горива да ће им ове године рачуни бити врло високи. У Европи и Азији скочиле су цене у односу на прошлу годину и до једанаест пута, а и у Америци је поскупљење више од два пута. Потражња за гасом расте, па се и цене готово свакодневно повећавају.

СКУПЉИ ГАС  УПЛАШИО ПОЛА СВЕТА: Драстичан скок цена могао би да укасни бројне компаније

Немци радо сарађују са Русима у пројекту "Северни ток 2" / Фото АП

Сада се многи оправдано питају - докле ће поскупљивати гас? Подземна складишта у Европи су полупразна. Јака зима је утицала да "Гаспром" продаје много гаса, извоз је повећан и у Азију. Лето је било претопло па су радили расхладни уређаји, трошећи струју из електрана које користе као гориво гас. То је и довело до дефицита плавог енергента, па су скочиле и цене.

Шок због рекордног раста цена гаса боље се може разумети ако се зна да се у августу прошле године хиљаду кубика продавало за 89 долара. Минулог месеца гас у Европи се продавао по цени вишој од 1.100 долара. У холандским складиштима сада се хиљаду кубика продаје по 1.187 долара. Једино добро пролазе они који купују гас од Руса по дугорочним уговорима, па га плаћају четири пута јефтиније.

Присетимо се да су у време пандемије пале и цене нафте. Зато су нафташи смањили производњу, а заједно са њом и производњу гаса. Сада је у Европи поскупео барел и дошао до 80 долара, а у САД до 75 долара.

Сви се слажу да је скок цена плавог горива изазван ниским нивоом залиха на складиштима гаса. Кад је "Гаспром" смањио продају Европи западни пропагандисти су говорили да је то намерно јер желе да направе притисак да брже проради "Северни ток 2". Али то није тачно јер се петог августа догодио пожар у "Гаспромовој" фабрици за кондензацију гаса у Новом Уренгоју.

У време када су због короне, лане, многи смањили бизнис била је пала и продаја гаса. Али је сада поскупљење гаса забринуло многе кориснике, поготово оне којима је он сировина. Пре свега је то хемијска индустрија. Земље које производе струју и грејање користећи гас, такође, имају проблеме јер ће им коначни производи бити знатно скупљи. То се односи на фабрике алуминијума као и цемента. У невољама су и произвођачи вештачког ђубрива јер им је сировина гас. Прогнозе су да ће због врло високих цена гаса мање компаније банкротирати.

У Украјини је кориснике гаса ухватила паника јер је цена хиљаду кубика почетком октобра достигла чак 1.447 долара. Бивши министар економије Украјине Виктор Суслов предвиђа земљи енергетску кризу јер је смањен транзит гаса преко украјинског гасовода.

Руководство у Кијеву је посебно забринуло то што су 27. септембра Мађари потписали дугорочни уговор на 15 година са "Гаспромом". Годишње ће Мађарска куповати 4,5 милијарди кубика руског гаса. Он ће стизати из два правца, гасоводом из Србије 3,5 милијарди кубика годишње и милијарду из Аустрије... Тај уговор је подигао нервозу између Кијева и Будимпеште. Украјинци тврде да је Мађарској било јефтиније да набавља гас преко украјинског гасовода. Због тога се Украјина жалила Европској комисији како би она дала оцену тог руско-мађарског гасног уговора. Већ се сада види да ће договор Мађара са "Гаспромом" утицати на односе Кијева и Будимпеште. Мађари кажу да нико нема право да се меша у њихове унутрашње ствари. Министар спољних послова Мађарске Петар Сијарто је објаснио да је мађарској влади најбитније да наредне зиме станови њихових грађана буду топли. После 2024. Украјина ће имати губитак око 200 милиона долара зато што Мађарска неће користити њен гасовод.

Осим Мађара руски гас је почео да стиже преко гасовода "Турски ток" и Хрватској. Плаво гориво Хрватској долази маршрутом преко Бугарске, Србије и Мађарске.

Да не дође до енергетског колапса велики потрошачи у Европи, поготово у Немачкој, биће за то да се пусти у рад "Северни ток 2" који је направљен и треба да прође тестирање. Само повећана понуда гаса на тржишту може да смањи садашње цене које лете у небо.

"ГАСПРОМ" РУШИ РЕКОРДЕ

КОМПАНИЈА "Гаспром" је повећала производњу, па је у септембру добила 40,8 милијарди кубика што је 12 одсто више него за тај период 2020. За првих девет месеци је повећана производња "Гаспрома" за 17 процената. Ове године је "Гаспром" доставио у Турску 20,3 милијарде кубика гаса док је лане за тај период било достављено само осам милијарди кубика. Према уговору "Гаспрома" са Украјином он кроз њихов транспортни систем мора да пребаци у Европу 40 милијарди кубика годишње а ако жели додатне количине мора да плати скупље.

Запратите Нпортал на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно